Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:46:17

Τέλος τα βιβλιάρια Υγείας

Διάταξε επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρινικά των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις». Τα έντυπα βιβλιάρια υγείας καταργούνται οριστικά, καθώς πλέον έχει θεσπισθεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Με άλλη διάταξη, καταργείται η φραγή που είχε θεσμοθετηθεί να μη γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Το μέτρο αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ καταργείται , σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση καθώς αποδείχθηκε στην πράξη μη αποτελεσματικό μέτρο πίεσης σε βάρος των εργοδοτών που ήταν ασυνεπείς στις κοινωνικοασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να αποδείξουν μέσω πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας τις ημέρες ασφάλισης προκειμένου να μη χάσουν συντάξιμο χρόνο. Το πρόβλημα αποκαθίσταται, καθώς πλέον θα απεικονίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και των εν λόγω εργαζομένων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline