Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  09:36:15

«Τις αυξήσεις στα φάρμακα επέβαλαν ο αμερικανός πρέσβης κ.Τζ. Πάυατ και άλλοι πρέσβεις» χωρών με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Καταγγελία του Άδ. Γεωργιάδη και μπαράζ της Αντιπολίτευσης για τη ρουσφετολογική τροπολογία Ξανθού-Πολάκη με εντολή Μαξίμου. Κύριο

Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, την ώρα που τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας σκεύασμα παρακεταμόλης (Depon) η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί πάνω από 60%.

Η ρύθμιση αυτή δείχνει να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, κυρίως τις ξένες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξέφραζαν το παράπονο πως έγραφαν συνεχώς ζημιές.

Η επίμαχη τροπολογία των υπουργών Υγείας κκ Ξανθού-Πολάκη, με εντολή Μαξίμου και αναμενόμενες στην φαρμακευτική αγορά τελευταία, που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ», 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.
Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Η ΝΔ καταγγέλλει ότι η αύξηση του 10% είναι δώρο στις πολυεθνικές την ώρα που η κυβέρνηση «καιγόταν» για την υπόθεση Novartis - Θα αυξηθεί αντίστοιχα και η συμμετοχή των ασφαλισμένων - Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα οι αυξήσεις έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει και το 60% - Δεν απαντά επί της ουσίας ο Ξανθός αλλά χαρακτηρίζει δημαγωγική την ανακοίνωση της ΝΔ.

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η τροπολογία για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων και η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά αύξηση έως 10%. Η αύξηση αυτή επιβάλλεται σε ετήσια βάση και μέχρις ότου οι τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα φτάσουν στον μέσο όρο της τιμής των δύο φθηνότερων χωρών της ΕΕ.
Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, την ώρα που τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας σκεύασμα παρακεταμόλης (Depon) η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί πάνω από 60%.

Η ρύθμιση αυτή δείχνει να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, κυρίως τις ξένες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξέφραζαν το παράπονο πως έγραφαν συνεχώς ζημιές.
Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κατηγορίες που εκτόξευε τόσον καιρό η κυβέρνηση με την υπόθεση της Novartis και πως τώρα, με τη ρύθμιση αυτή, κάνει στην ουσία ένα δώρο στις πολυεθνικές οι οποίες απειλούσαν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς αναφέρει ότι «τις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: "Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά».

Και συνεχίζει: «Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ»

«Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο», καταλήγει.

Ξανθός: Δημαγωγική η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ανεύθυνη και δημαγωγική» χαρακτήρισε ο κ. Ανδρέας Ξανθός την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με την οποία υποστηρίζει ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την νέα τιμολόγηση των φαρμάκων αποτελεί δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες.

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δίνει το σήμα τεράστιας αναξιοπιστίας και τεράστιας ανυποληψίας απέναντι στη φαρμακευτική αγορά. Θέλετε και να κυβερνήστε τρομάρα σας, με τέτοια ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική στάση. Το μόνο που θέλετε είναι να πλήξετε ηθικά την κυβέρνηση αλλά δεν θα τα καταφέρετε» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας στην Ολομέλεια. Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη ρύθμιση που θα διεξαχθεί αύριο.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς επισημαίνει «Ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες»

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν ήμουν σαν κι αυτούς θα έλεγα ότι τα πήραν

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Υγείας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

«Είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι που θα μπορούσαν να κάνουν στις φαρμακευτικές. Εάν ήμουν σαν και αυτούς θα έλεγα ότι πήραν λεφτά. Αλλά δεν είμαι» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης που υπενθύμισε και παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού εξήγησε ότι με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας οδηγούμαστε σε αύξηση των φαρμάκων κατά 10% τον χρόνο. «Και αύξηση των φαρμάκων σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την συμμετοχή τους... Ελπίζω ότι θα βρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν την επαίσχυντη τροπολογία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι αν δεν ερχόταν η τροπολογία θα αποσύρονταν από την αγορά ορισμένα φάρμακα.

«Παρόμοιοι εκβιασμοί των εταιρειών έγιναν και στο παρελθόν Ο Ξανθός είναι ο πρώτος που ομολογεί ότι νομοθετεί λόγω των εκβιασμών από τις εταιρείες. Ασφαλώς και δεν υπήρχε κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων . Ο κίνδυνος υπάρχει λόγω της υπέρβασης δαπάνης που τους έχει ξεφύγει» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline