Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:56:31

Μωρό με DNA από τρεις ανθρώπους γεννήθηκε στην Ελλάδα

Ένα μωρό με τρία διαφορετικά DNA γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το μωρό, που γεννήθηκε την Τρίτη, ζυγίζει 2,9 κιλά, ενώ τόσο το ίδιο όσο και 32χρονη μητέρα χαίρουν άκρας υγείας.

Ένα μωρό με τρία διαφορετικά DNA γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το μωρό, που γεννήθηκε την Τρίτη, ζυγίζει 2,9 κιλά, ενώ τόσο το ίδιο όσο και 32χρονη μητέρα χαίρουν άκρας υγείας.
Γιατροί από την Ελλάδα και την Ισπανία κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο το μωρό, το οποίο γεννήθηκε με την τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων» (δηλαδή με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα).

Οι γιατροί κάνουν για «ιστορικό ιατρικό επίτευγμα», το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στον κόσμο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC, αρκετοί είναι οι γιατροί στη Βρετανία που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τεχνική εγείρει πολλά ερωτήματα ηθικής και δεν θα έπρεπε να ακολουθείται.

Το ινστιτούτο Life στην Αθήνα και η κλινική Embryotools της Βαρκελώνης συνεργάστηκαν για να μπορέσει η 32χρονη Ελληνίδα να κυοφορήσει με τον αυτόν τον τρόπο.
Ο πρόεδρος της Institute of Life κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά: «Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο.

»Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

»Στην Institute of Life, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Νούνο Κόστας Μπόρχες, δήλωσε στην Guardian, ότι «η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

»Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ελληνική επιστημονική ομάδα της Institute of Life για την άψογη συνεργασία που έχουμε καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline