Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:05:11

Ο διακοπτόμενος ύπνος τη νύχτα και μάλιστα σε αρκετή χρονική διάρκεια, είναι σημάδι ανησυχίας. Εάν όχι κινδύνου πάντως προειδοποίησης για τις συνέπειες. Κύριο

Όλο και περισσότεροι γιατροί στον κόσμο τονίζουν την ανάγκη για κανονικό, συνεχή ύπνου κάθε βράδυ για 7- 8 τουλάχιστον ώρες, ως δείγμα προάσπισης της καλής υγείας.

O ύπνος ο νυχτερινός κυρίως είναι απαραίτητος για την υγεία μας και όταν δεν είναι ικανοποιητικός σε διάρκεια και ηρεμία, τότε ξεκινούν τα προβλήματα.
O ύπνος είναι ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούμε σωματικά, ψυχικά και νοητικά και να χαλαρώσουμε.
Πολλές φορές όμως δεν έρχεται παρά τις απεγνωσμένες μας προσπάθειες ή, ακόμα και αν έρθει, μπορεί να μην είναι επαρκής.

Ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τη διάθεση μας καθώς την επόμενη μέρα νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Συχνά συμβαίνει όμως να ξυπνάμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για πολλούς και διάφορους λόγους και μετά να ξανακοιμόμαστε. Ακόμα και να ξανακοιμηθούμε όμως, δεν ξεκουραζόμαστε το ίδιο όταν έχουμε διακόψει τον ύπνο μας πολλές φορές.
Ο διακεκομμένος ύπνος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές, τα οποία ναι μεν κοιμούνται, αλλά ξυπνούν ανά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται.

O ύπνος με διαλείμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέεται με διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Ολες οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα στην υγεία μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις τα άτομα που ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη ύπνου διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν υψηλή συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης TAU στους εγκεφάλους τους, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν συσσωρεύονται πλέγματα πρωτεΐνης TAU στην περιοχή του ενδοθωρακικού φλοιού του εγκεφάλου, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η γνωστική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση ο διακεκομμένος ύπνος και η άπνοια ύπνου πρόκειται για ένα φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline