Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:01:13

Η άλλη όψη στις υπερβολές λατρείας και αποτίμησης του Ούγκο Τσάβες. Η προσπάθεια των επιγόνων να τον κάνουν αθάνατο επί γης. Κύριο

Εν μέσω αβεβαιότητας για το πολιτικό μέλλον της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβες ταριχεύεται στο πρότυπο των μεγάλων «κομμουνιστών επαναστατών».

Χάρης

Του Χάρη Νικολακάκη
Twitter: @haris_nk

Η κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πραγματοποιήθηκε, παρουσία πολλών αρχηγών χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και του Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Κλείνει τον επίγειο ιστορικό κύκλο του επιφανούς ηγέτη, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.Οι επιγονοί του δεν θέλουννα υπολογίσουν την κρίση της Ιστορίας και του χρόνου.Προτρέχουν.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες και μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα, ο 50χρονος Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε πως η σορός του Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί κάτω από «κρύσταλλο για πάντα», ώστε να βρίσκεται «συνεχώς κοντά στο λαό του», όπως έγινε με «τον Λένιν και τον Μάο Τσετούνγκ». Και βεβαίως με τον Στάλιν για πολλά χρόνια η με άλλους ηγέτες της Β..Κορέας, του Βιετνάμ κλπ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φαίνεται αποφασισμένη να εξασφαλίσει για τον Τσάβες μια μεταθανάτια μεταχείριση αντάξια των μεγάλων κομμουνιστών επαναστατών ώστε «να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης», πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Ούγκο Τσάβες, που πέθανε την Τρίτη, 5 Μαρτίου, σε ηλικία 58 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Για πολλούς ο «πρόεδρος των φτωχών» και για άλλους ένας αυταρχικός ηγέτης που καταπατούσε τα ανθρώπινα διακαιώματα και εφάρμοζε τους νόμους κατά το δοκούν.

Αναμφισβήτητα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του μειώθηκε σημαντικά η φτώχεια στη χώρα του. Ωστόσο, ανάλογη επιτυχία στην καταπολέμηση της φτώχειας είχαν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ακολούθησαν εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή της Βενεζουέλας, όπως είναι η Βραζιλία, η Κολομβία και το Περού.

Στα «συν» της διακυβέρνησης του Τσάβες, θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν οι αγώνες του για μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και το φθηνό πετρέλαιο με το οποίο βοηθούσε φτωχές γειτονικές χώρες.

Πολέμιος των ΗΠΑ και των «ιμπεριαλιστικών πρακτικών της» ο Τσάβες οικοδόμησε στενές σχέσεις με άλλες χώρες-«εχθρούς» των αμερικανών και ολοκληρωτικά καθεστώτα, με πιο σημαντική αυτή με το Ιράν και τον Πρόεδρό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το ερώτημα που γεννάται μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες είναι ένα: τι έκταση θα έχει, άραγε, η κληρονομιά της Μπολιβαριανής επανάστασής του; Η απάντηση που έδωσε στους New York Times ο πρώην Πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο είναι: «περιορισμένη». «Το σημαντικό είναι», είπε ο Τολέδο, «πως το Μεξικό δεν ακολούθησε το παράδειγμά του, η Χιλή δεν ακολούθησε το παράδειγμά του, το Περού δεν ακολούθησε το παράδειγμά του, η Κολομβία δεν ακολούθησε το παράδειγμά του, η Βραζιλία δεν ακολούθησε το παράδειγμά του. Μιλάω για μεγάλες χώρες, με μεγάλη, παρατεταμένη οικονομική ανάπτυξη».

Και, πράγματι. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αποτιμήσει κανείς το έργο του Ούγκο Τσάβες είναι να δει προσεχτικά τα οικονομικά στοιχεία της Βενεζουέλας και των υπόλοιπων χωρών της Λατινικής Αμερικής (όπως είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη σήμερα Βραζιλία) που, μάλιστα, δεν διαθέτουν τον ορυκτό πλούτο της πρώτης. Δεν δικαιώνουν το θαυματουργό, μοναδικό κυβερνητικό έργο του Τσάβες, που παρέλαβε και παρέδωσε μετά14 χρόνια μια χώρα με τεράστια έσοδα λόγω πετρελαίου (του οποίου η τιμή διπλασιάστηκε) αλλά καθυστερημένη και υποανάπτυξη, με εξαίρεση κάποιους τομείς κοινωνικής πρόνοιας, στέγασης, βασικής παιδείας.

Μιας χώρας με σοβαρά προβλήματα σύγχρονης Δημοκρατίας, θεσμών και κοινωνικά, όπως άλλωστε συνέβη με τον Κάστρο και την Κούβα. Σε σχέση με το διεφθαρμένο καθεστώς, που αντικατέστησε ο Τσάβες αποτέλεσε ασφαλώς μια πρόοδο αλλά όχι με τα μέτρα των συγχρόνων του και άλλων χωρών της Λατ. Αμερικής.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline