Τρίτη 16 Απριλίου 2024  18:58:12

Ο Έλληνας καθηγητής για την πορεία της καρδιοχειρουργικής

Μια πρωτοποριακή διπλή καρδιοχειρουργική επέμβαση πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ένας Έλληνας καρδιοχειρουργός της διασποράς, ο Δημήτρης Αυγερινός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου New York Presbyterian-Weill Cornell Medical Center. Σε συνέντευξη του μίλησε γενικότερα για την πορεία της ειδικότητας του.

ΕΡ: Σε ποιό επίπεδο γενικότερα θεωρείτε ότι βρίσκεται σήμερα η καρδιοχειρουργική διεθνώς και ποιές είναι οι προκλήσεις της για το μέλλον;
ΑΠ: Η ειδικότητα της Καρδιοχειρουργικής είναι σήμερα στο ανώτερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ, όντας αληθινή κορωνίδα όλων των ιατρικών ειδικοτήτων.
Σήμερα, σε ένα οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, δεν υπάρχει καρδιαγγειακή νόσος που να μην αντιμετωπίζεται με τεράστια ποσοστά επιτυχίας, όσο επιβαρυμένος κι αν είναι ο ασθενής και ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στα κατάλληλα χέρια, η πιθανότητα θανάτου είναι στις περισσότερες περιπτώσει κάτω του 1%, αρκεί να υπάρχει οργανωμένη χειρουργική ομάδα και επιμελής μετεγχειρητική φροντίδα. Είναι μια ειδικότητα που προσφέρει από την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με ενδαγγειακά στεντ, διαδερμικές βαλβίδες και ρομποτικά συστήματα, μέχρι το μάξιμουμ των εγχειρήσεων, όπως είναι η μεταμόσχευση καρδιάς και οι τεχνητές αντλίες που μπορούν να κρατήσουν τον ασθενή στη ζωή για χρόνια - οπότε μιλάμε πραγματικά για την κορυφή της σύγχρονης Ιατρικής. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί με τον ατέλειωτο μόχθο χιλιάδων επιστημόνων τα τελευταία 60 χρόνια που υπάρχει η ειδικότητά μας.

ΕΡ: Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην καρδιοχειρουργική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΑΠ: Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Καρδιοχειρουργική και πλέον έχει σταματήσει η διαρροή ασθενών προς το εξωτερικό. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο χειρουργώ μερικούς ασθενείς που είτε για προσωπικούς λόγους είτε για το γεγονός ότι έχουν εξαιρετικά πολύπλοκα ανευρύσματα της θωρακοκοιλιακής αορτής δεν επιθυμούν να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα.
Πρόκειται κυρίως για παθήσεις που πρέπει να χειρουργούνται σε κέντρα με μεγάλη ανάλογη εμπειρία από χειρουργούς που τις κάνουν συχνά και τις κάνουν πολύ καλά.

ΕΡ: Έχετε σήμερα ιατρικές συνεργασίες στην Ελλάδα;
ΑΠ: Έχω αναπτύξει ακαδημαϊκές συνεργασίες με συναδέλφους μου στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της έρευνας και της αντιμετώπισης κάποιων πολύπλοκων χειρουργικών περιστατικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline