Σάββατο 20 Απριλίου 2024  07:03:42

Υπόθεση Novartis ή νέο παραδικαστικό

Στην ερώτηση σε εκπομπή του ΣΚΑΙ για την υπόθεση NOVARTIS και γενικά των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα και καταρχήν αν καλώς ή κακώς οι υπουργοί δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα αλλά ήταν στην αίθουσα να μιλήσουν για το όλο θέμα, με την πλειοψηφία να λέει ότι αυτό ήταν μια θεσμική συμπεριφορά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει μια πολύ συγκεκριμένη θέση έναντι στα ζητήματα που έχουν θεσμικό χαρακτήρα.

Καμία απολύτως χειραγώγηση στη δικαιοσύνη καμία απολύτως παρέμβαση στη Βουλή. Υπάρχει μια απόλυτη προσήλωση στη διάκριση των λειτουργιών, και αυτή θα αποτυπώνεται κάθε μέρα που περνάει και για όσο χρόνο διαρκέσει η κυβέρνηση αυτή. Στη παρούσα φάση, εκείνο που συνέβη είναι ότι επέλεξε η κυβέρνηση να απέχει από τα κυβερνητικά έδρανα. Βεβαίως οι υπουργοί είχαν και την ιδιότητα του βουλευτή, βρίσκονταν στα έδρανα. Εγώ ήμουν σχεδόν στο σύνολο της διαδικασίας στο βουλευτικό μου έδρανο και παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα διημείφθησαν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με πιο σημαντική τη δικαστική αρμοδιότητα της Βουλής. Η οποία συνδέεται με την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βουλευτές υπουργούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτές τις διαδικασίες το Σύνταγμα θέλει, η Βουλή μόνο, να λειτουργεί κατά τη διαδικασία συγκρότησης των οικείων επιτροπών».

Για το αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να «φορτωθεί» την υπόθεση αυτή, και πως δεν την συμφέρει και πολιτικά δεν είναι σίγουρη που θα καταλήξει, (φάνηκε και στη μυστική ψηφοφορία ότι υπήρχαν κάποιες διαρροές), με κάποιους βουλευτές να έχουν αμφιβολίες, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Ήταν μυστική ψηφοφορία και δεν τίθεται ζήτημα για το ποιος απείχε ή ποιος ψήφισε υπέρ ή κατά. Και σε ότι αφορά την πρόταση για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τήρησε μια στάση η οποία ήταν απολύτως θεσμική». Ο υπουργός εξήγησε ότι «το Σύνταγμα επιβάλει, όταν κατά το στάδιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, από τη δικαστική λειτουργία προκύψει ένα ζήτημα στοιχείων ευθύνης για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, πρώην υπουργό ή υφυπουργό, είναι υποχρεωμένος ο ανακριτής να κλείσει τη δικογραφία και να την διαβιβάσει στη Βουλή.

Εξ ορισμού το Σύνταγμα θέλει η δικογραφία αυτή να μην είναι πλήρης, διότι θεωρεί ότι ο φυσικός ανακριτικός δικαστής για τα πολιτικά πρόσωπα είναι μόνον η ίδια η Βουλή. Εκεί έχουμε ένα φάκελο δικογραφίας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι πλήρης και θα συμπληρωθεί εκ του λόγου αυτού. Τα στοιχεία αυτού του φακέλου στο πλαίσιο όσων έχουν περιληφθεί, στη δικογραφία, προκύπτει κατά την άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Βεβαίως απαιτείται συμπλήρωση που θα έρθει μέσω της εισαγγελικής αρμοδιότητας που επιφυλάσσει το Σύνταγμα, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, και εκεί θα συμπληρωθεί ο φάκελος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline