Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:14:39

Πρώτη επίσκεψη Ομπάμα σε Ισραήλ (και Παλαιστίνη) με ενδιαφέρον για την υπόθεση της Μεγαλονήσου. Η Κύπρος στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ σε ενεργειακά και αμυντικά θέματα. Κύριο

Με κλειστά χαρτιά και απλές παραινέσεις μέχρι σήμερα η στάση του Λευκού Οίκου. Δεν επιθυμεί όμως εντάσεις και αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα μεταβεί επίσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία, με μόνη φιλοδοξία, όπως έχει δηλώσει, να "ακούσει", αλλά όχι να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία. Παράλληλα ο πρόεδρος Ομπάμα θα έλθει πιο κοντά με το Κυπριακό πρόβλημα –το οποίο έχει λάβει διεθνή διάσταση- από το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ σε αμυντικά και ενεργειακά θέματα.

Όχι μόνο για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και τη δημιουργία στην Κύπρο σταθμού μεταφόρτωσης και επεξεργασίας (υγροποίησης) των κοιτασμάτων υγρού αερίου του Ισραήλ. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή δεν αντέχει άλλες καταστάσεις αποσταθεροποίησης, μετά τη Συρία μάλιστα, ενώ ο Μπ. Ομπάμα δεν φαίνεται να επιθυμεί ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με πεδίο την Ευρώπη και ειδικότερα την Κύπρο. Εάν όχι δημόσια τουλάχιστον παρασκηνιακά αναμένονται κινήσεις ενδιαφέροντος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της λύσης διεξόδου στην οικονομική κρίση της Κύπρου και της στρατηγικής της αξίας.

Το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έθεσε ως "πρώτη προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια", επικαλούμενος "πολύ σοβαρές απειλές" από το Ιράν και την Συρία.

Αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Ομπάμα θα επιθεωρήσει τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Νετανιάχου.

Αύριο, Πέμπτη, θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα επισκεφτεί τον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού του Ομπάμα είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και η άμβλυνση των διαφορών του με τον Νετανιάχου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς.

-Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ.

Η πρόσκληση αυτή περιλαμβάνεται σε επιστολή του Πούτιν προς τον Νετανιάχου, ωστόσο σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη αυτή.

Η πρόσκληση έφθασε στον Νετανιάχου λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχίσει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα όπου εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν εφέτος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι «οι πιθανότητες γι΄αυτό παραμένουν λίγες».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline