Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:20:33

Προειδοποιήσεις από τους ογκολόγους για τις «συμπληρωματικές» θεραπείες με βότανα

Οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους αν λαμβάνουν προϊόντα βοτάνων γιατί ορισμένα από τα συστατικά τους μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε συνέδριο για τον καρκίνο, τα οποία επικαλείται στην ιστοσελίδα του σήμερα το BBC.


Tα χάπια που περιέχουν σκόρδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και τζίνγκο, για παράδειγμα, μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση των πληγών σε δερματικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού.

Η χειρουργός Μαρία Χοάο Καρντόζο - επικεφαλής των χειρουργών μαστού στο Κέντρο για τον Καρκίνο Champalimaud στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας - υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι θεραπείες με βότανα ή οι σχετικές κρέμες είναι αποτελεσματικές. Ετσι, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες, καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται.

Η Καρντόζο εξηγεί ότι δεν είναι παράλογο οι καρκινοπαθείς και οι φροντιστές τους να αναζητούν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά τονίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι «μπορεί να καταλήξει να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό».
Σύμφωνα με την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους προτού δοκιμάσουν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο με δερματικές μεταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει σε μία στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και λιγότερο σε άλλες μορφές καρκίνου.
Υπάρχει κίνδυνος πολλά προϊόντα να παρεμβαίνουν στην ορμονοθεραπεία ή στην χημειοθεραπεία και συγκεκριμένα κάποια να παρατείνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος με αποτέλεσμα κάποιες πληγές να καθυστερούν να επουλωθούν ή να αφήνουν σημάδια.

Προσοχή σε συγκεκριμμένα προιόντα βοτάνων, τρόφιμα και ποτά

Η χειρουργός επισημαίνει στο BBC κάποια προϊόντα βοτάνων που επιβραδύνουν τον μηχανισμό πήξης του αίματος: εκχύλισμα νεροϊτιάς (ή chiretta), σκόρδο, τζίνγκο, τζίνσενγκ, κουρκουμάς, αγριοκαστανιά, κράταιγος, πύρεθρο.

Στην ιστοσελίδα του το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι κάποιες συμπληρωματικές θεραπείες πιθανόν να εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της παραδοσιακής θεραπείας.

Επισημαίνει εξάλλου ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται κάποια τρόφιμα και ποτά, όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, στη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο γιατί μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο που μεταβολίζονται τα αντικαρκινικά φάρμακα από τον οργανισμό.
Στη διάρκεια του Πέμπτου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού σε Προχωρημένο Στάδιο, η Καρντόζο είπε ότι κάποιες θεραπείες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το ρέικι και ο βελονισμός πιθανόν να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline