Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:35:26

Καρδιολόγοι προειδοποιούν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Επικίνδυνο για εγκέφαλο και καρδιά

Για τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου προειδοποιούν καρδιολόγοι. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν προβλήματα, στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα, ιδιαίτερα για τους νέους κρούεται ο κώδωνας κινδύνου.

Ο καθηγητής Τόμας Μιούνζελ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάιντς στη Γερμανία, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη, τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο επικίνδυνα και εθιστικά, ώστε οι χώρες θα πρέπει να τα απαγορεύσουν, ακριβώς όπως έκαναν η Ινδία, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.

«Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους νέους», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, πάνω από 3,6 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, με μια αύξηση ύψους 78%, από 11,7% σε 20,8%, στα παιδιά γυμνασίου από το 2017 στο 2018. Στη Βρετανία το 1,6% των παιδιών 11 - 18 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 0,5%. Το άτμισμα, το οποίο αρχικά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν αυτή τη συνήθεια, έγινε τάση μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε εξάρτηση από νικοτίνη ακόμα και σε αυτούς που δεν κάπνιζαν προηγουμένως.

Ο Μιούνζελ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα που θα εμποδίζουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, όπως με την επιβολή υψηλής φορολογίας, τον περιορισμό της διαφήμισής τους, την εκπαίδευση για τους δυνητικούς κινδύνους και την έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ολόκληρη γενιά να γίνει εξαρτημένη από τη νικοτίνη», δήλωσε.

Ο Μιούνζελ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ροή του αίματος στη βραχιόνιο αρτηρία του μπράτσου σε 20 υγιείς καπνιστές πριν ατμίσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και 15 λεπτά αφού το έκαναν.

Επίσης εκτίμησαν πόσο σκληρή έγινε η αρτηρία.

Διαπιστώθηκε ότι αρκούσε να ατμίσει κανείς μια φορά για να αυξηθούν οι καρδιακοί του παλμοί, να γίνουν πιο άκαμπτες οι αρτηρίες του και οι εσωτερικές επενδύσεις των αρτηριών και να πάψει να λειτουργεί σωστά το ενδοθήλιο.

Αυτό το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής διαστολής και συστολής των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει τους ιστούς από τις τοξικές ουσίες και ρυθμίζει τη φλεγμονή και τις διαδικασίες πήξης του αίματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline