Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:49:05

Η σπιτική σούπα, το... πιο εξελιγμένο φάρμακο κατά της ελονοσίας

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές δημοτικού να φέρουν δείγματα από σπιτικές σούπες παρασκευασμένες με βάση οικογενειακές συνταγές.


Eίναι σίγουρα παράδοξο και ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιεπιστημονικό, αν δεν προερχόταν από χείλη επιστημόνων. Οπως αποφαίνονται, λοιπόν, η ελονοσία –η οποία, μόνο το 2017, ήταν υπεύθυνη για 435.000 θανάτους παγκοσμίως– μπορεί να θεραπευθεί με ένα πιάτο σπιτικής σούπας. Αλλωστε, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα ανθελονοσιακά φάρμακα που χορηγούνται ευρέως σήμερα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι ένα βαθύ πιάτο κρεατόσουπας ή σούπας λαχανικών δεν προλαμβάνει μόνο το κρυολόγημα, αλλά συμβάλλει και στην καταπολέμηση των παρασίτων που προκαλούν ελονοσία. Για τις ανάγκες της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, οι ερευνητές δοκίμασαν μια ποικιλία από σούπες, από τις οποίες ορισμένες αποδείχθηκε ότι διακόπτουν τον κύκλο ζωής του πλασμωδίου που προκαλεί ελονοσία και το οποίο μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών, όντας υπεύθυνο για περίπου το 99% των θανάτων από την ασθένεια: πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευάλωτο στην ελονοσία και το 2017 νόσησαν 219 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές δημοτικού, στο Λονδίνο, να φέρουν δείγματα από σπιτικές σούπες παρασκευασμένες με βάση οικογενειακές συνταγές, από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά παρασκευάστηκαν 56 ζωμοί, οι οποίοι στη συνέχεια επωάστηκαν επί τρεις ημέρες με διαφορετικές καλλιέργειες του παρασίτου της ελονοσίας, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη σεξουαλικά ανώριμων παρασίτων. Επίσης, αξιολογήθηκε εάν τα δείγματα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πλήρη σεξουαλική ωρίμανση, στάδιο κατά το οποίο το παράσιτο μολύνει το κουνούπι.

Αν και διαπιστώθηκε ότι πολλά δείγματα αύξησαν τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων, πέντε από τους ζωμούς κατάφεραν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 50%, με δύο από αυτούς να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί όσο και τα πιο νέα φάρμακα, όπως το dihydroartemisinin. Τέσσερις άλλοι υπήρξαν αποτελεσματικοί κατά περισσότερο από 50% στην παρεμπόδιση της πλήρους σεξουαλικής ωρίμανσης του παρασίτου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη διακοπή μετάδοσης της νόσου.

Αν και τόσο η κοτόσουπα όσο και η σούπα λαχανικών και η κρεατόσουπα είχαν την ίδια προστατευτική επίδραση, δεν εντοπίστηκε κανένα συγκεκριμένο κοινό συστατικό σε αυτές, που να εξηγεί την παρεμπόδιση ανάπτυξης του πλασμωδίου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την εύρεση του δραστικού συστατικού και εξηγούν ότι έρευνες όπως η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντικές, καθώς αναδεικνύουν πόσοι ανεκμετάλλευτοι πόροι ενδέχεται να υπάρχουν στον παγκόσμιο αγώνα καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline