Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:46:22

Γιατί ένα σοβαρό ποσοστό των καρκινοπαθών, ανδρών και γυναικών , τελικά πεθαίνει από προβλήματα της καρδιάς. Πώς τα καρδιακά νοσήματα συνδέονται με τον καρκίνο, με βάση πρωτοποριακή μελέτη. Κύριο

Περισσότεροι από ένας στους δέκα καρκινοπαθείς δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο τους, αλλά από καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Βασανιστικό πρόβλημα και επίφοβη συνέπεια θανάτου κατάλληλα με μια σοβαρή δοκιμασία υγείας, όπως ο καρκίνος διαφόρων κατηγοριών σε άνδρες και γυναίκες. Περισσότεροι από ένας στους δέκα καρκινοπαθείς δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο τους, αλλά από καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Με αξιοσημείωτες επισημάνσεις για τις θλιβερές, παράλληλες αρνητικές, συνέπειες της πάθησης καρκίνου.

Συγκεκριμένα, για μερικούς συχνούς καρκίνους, όπως του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και του θυρεοειδούς, περίπου οι μισοί καρκινοπαθείς θα πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο τελικά.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον ογκολόγο δρα Νίκολας Ζαόρσκι και την επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας Κάθλιν Στέρντζον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι από αυτούς το 38% πέθαναν από καρκίνο και το 11% από καρδιαγγειακά αίτια. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ιδίως σε ασθενείς κάτω των 35 ετών.

Η αναλογία των καρκινοπαθών που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία, είναι μεγαλύτερη στους καρκίνους της ουροδόχου κύστης (19% των ασθενών), του λάρυγγα (17%), του προστάτη (17%), της μήτρας (16%), του εντέρου (14%) και του μαστού (12%).
Καρκινοπαθείς που είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο παρά από καρδιαγγειακά αίτια, είναι όσοι έχουν επιθετικούς και δύσκολο να θεραπευθούν καρκίνους, όπως των πνευμόνων, του ήπατος, του εγκεφάλου, του στομάχου, του παγκρέατος, της χολής, του οισοφάγου, των ωοθηκών και του πολλαπλού μυελώματος.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ορισμένων καρκινοπαθών θα πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Βρήκαμε ακόμη ότι μεταξύ των ασθενών με οποιοδήποτε είδος καρκίνου, που διαγνώσθηκε πριν την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με εκείνου του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η Σέρντζον.

Ο καρδιολόγος της Κλινικής Mayo της Μινεσότα δρ Γιοργκ Χέρμαν σχολίασε ότι «η νέα σημαντική μελέτη επιβεβαιώνει πως οι καρκινοπαθείς έχουν κατά μέσο όρο δύο έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που κάθε καρδιολόγος πρέπει να έχει υπόψη του».

Πώς τα καρδιακά νοσήματα συνδέονται με τον καρκίνο

Αυτοί που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ποτέ κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που θα διεξαχθεί το 16 -18 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.

Πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου

«Είναι διπλή κατάρα. Τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι τα δύο βασικά αίτια θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε ότι συνδέονται πολύ στενά.

Αυτό εξηγεί γιατί οι γιατροί πρέπει να προσπαθούν τόσο πολύ να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι μόνο για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου την ίδια στιγμή» δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Έμιλι Λο, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στην Βοστόνη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 12.712 άτομα, από τα οποία κανείς δεν είχε καρκίνο ούτε κάποιο καρδιακό νόσημα στην αρχή της μελέτης.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιάς, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στα 15 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα καταγράφηκαν 1.670 περιστατικά καρκίνου (19% γαστρεντερικού, 18% μαστού, 16% προστάτη, 11% πνεύμονα). Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως ηλικία, υπέρταση, φύλο, κάπνισμα) συνδέθηκαν και με τον καρκίνο.

Αυτοί που είχαν για 10 χρόνια 20% μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιοπάθειας είχαν επίσης πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από αυτούς που είχαν 5% κίνδυνο για αθηροσκληρωτική καρδιοπάθεια.
Παράλληλα εκείνοι που είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακές νόσους ήταν επτά φορές πιθανότερο να παρουσιάσουν καρκίνο. Επίσης τα υψηλά επίπεδα BNP (βιοδείκτης καρδιακής ανεπάρκειας) κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο από αυτόν με χαμηλά επίπεδα.

Πρώτη φορά υποδεικνύεται η εν λόγω σύνδεση

Η Τόσι Μ. Οκβόζα, αναπληρώτρια καθηγήτρια καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο, υπογράμμισε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βιοδείκτη BNP και της εμφάνισης καρκίνου. Μέχρι τώρα ο βιοδείκτης αυτό χρησιμοποιείτο για να καθοριστεί αν καρκινοπαθείς είχαν εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της χημειοθεραπείας.

Η Λο τόνισε ότι η ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες μοιράζονται πολλούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
«Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί αυτή της σύνδεσης» δήλωσε η ίδια.
Πηγή: American Heart Association & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline