Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:21:09

Κυριάκος Μητσοτάκης: H στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία και Λιβύη

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό θέμα για την οικονομία, για την κοινωνία, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος της ημέρας.

Θεωρώ, όμως, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, χρέος μου να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις μετά την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και την προχθεσινή συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
Την Τρίτη, βεβαίως, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και εκεί ο αρμόδιος Υπουργός θα μπορέσει να μιλήσει αναλυτικότερα με όλα τα κόμματα. Ωστόσο, επιτρέψτε μου από αυτό το Βήμα να κάνω μία ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης.
Στην επικαιρότητα σε σχέση με την γειτονική μας χώρα διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα, τα οποία και κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν.

Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία, μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο, το οποίο η Άγκυρα βάφτισε «Συμφωνία με τη Λιβύη». Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα στη συνέχεια.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο κυριάρχησε στη συζήτησή μας είναι το μεταναστευτικό, όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επισήμανα στον Πρόεδρο Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει και πολιτική, έχει και σχέδιο. Και προφανώς, δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν.

Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν, ασφαλώς, νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα.
Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως, όπως καλά γνωρίζετε, πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος χώρας, με πρώτον τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα Βήματα. Το έκανε εντός της Συνόδου Κορυφής, το έκανε και δημοσίως και στη συζήτηση που έκανε με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Προετοιμαζόμαστε και εμείς, προφανώς, για τα επόμενα βήματά μας. Και μπορεί χθες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει, όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη.
Κι εμείς –θα το ξαναπώ εδώ πέρα και από το Βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας- θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ο Πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του -να το πω πιο απλά-, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία, η οποία να θέτει στο τραπέζι της συζήτησης τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα.

Κατά συνέπεια, η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική. Αναδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές εθνικό μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή την συμφωνία. Εκτιμώ ότι τελικά η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη.

Η φωνή της Ελλάδος ακούγεται. Η χώρα έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό μου δίνει πρόσθετη δύναμη. Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προσδοκώ, είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, έχω επανειλημμένως ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το σχέδιό μας. Το έχω παρουσιάσει πολλές φορές από αυτό εδώ πέρα το Βήμα. Έχει πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων, ανακούφιση των νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το σχέδιό μας και με τον επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης πριν από μια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν το σχέδιο της Κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, διότι τους θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας. Εξάλλου, η νέα φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Σάμο κατασκευάζεται με την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός των επόμενων μηνών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες. Εξοπλίζουμε με σύγχρονα πλωτά μέσα το Λιμενικό μας, ενώ και στο άσυλο θα εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόδοσης ασύλου, ώστε να ξεχωρίζουν, επιτέλους, γρήγορα αυτοί που δικαιούνται καθεστώτος διεθνούς προστασίας από αυτούς οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Οι πρώτοι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Οι δεύτεροι πρέπει να επιστρέφουν τάχιστα στις χώρες από τις οποίες ήρθαν.

Θέλω να παρατηρήσω, όμως, τούτο: Παρά την ένταση η οποία υπάρχει στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης και ειδικά στον τρόπο με τον οποίον διαχειριζόμαστε το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση την οποία δέχεται η Ελλάδα. Κι εγώ κάλεσα ακόμα μια φορά τους γείτονές μας να κάνουν εκείνο που οφείλουν: Να ελέγχουν τις ακτές τους από όπου εξορμούν οι παράνομοι διακινητές, να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η Ακτοφυλακή τους να εξακολουθεί να συνεργάζεται, όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες, με το Λιμενικό μας Σώμα και οι υπηρεσίες τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής όσων παράτυπα μπαίνουν στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης. Γι' αυτό άλλωστε αναδεικνύουμε και το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Μόλις προχθές συνάντησα τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Σχοινά, την Αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Γιόχανσεν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη τους στο εξωτερικό ήταν επίσκεψη στην Αθήνα. Ακολουθεί σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα. Και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαντική πρόοδο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, στην Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, στην πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη της χώρας μας, στο δύσκολο, αλλά απαραίτητο να επιλυθεί, πρόβλημα του επιμερισμού των προσφύγων, αλλά φυσικά και στην αλλαγή του καθεστώτος του «Δουβλίνου».
Σε δύσκολες συνθήκες η ελληνική πολιτική υπάρχει, διαρκεί και προχώρα. Ωστόσο, όπως έχω πει πολλές φορές, το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Προφανώς, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι ούτε εύκολη, δεν θα είναι ούτε γρήγορη. Απαιτεί ενότητα, απαιτεί αποφασιστικότητα, απαιτεί και ανθρωπιά, αλλά μερικές φορές και υπομονή από τον λαό μας και κατανόηση στις δυσκολίες που προκύπτουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περισσότερα θα μπορούν να ειπωθούν και στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Θέλησα, όμως, να παρουσιάσω κι εγώ μερικές πλευρές των εξελίξεων, για να υπογραμμίσω με τον πιο επίσημο τρόπο ποια είναι η εθνική μας πολιτική και πώς αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς.

Το κάνω, επίσης, για να προσανατολίσω σωστά τον δημόσιο προβληματισμό, μακριά από ακρότητες και θεωρίες συνωμοσίας που συχνά αναπτύσσονται στον δημόσιο διάλογο. Το κάνω, ακόμη, για να διαβεβαιώσω τους Έλληνες ότι η πατρίδα ξέρει και θέλει και μπορεί. Δεν καταφεύγει σε συνθήματα και εντυπώσεις, αλλά δρα μεθοδικά και αποτελεσματικά. (Ο οικονομολόγος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline