Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  06:34:22

Υπουργείο Υγείας: Η γρίπη προ των πυλών...

Προ των πυλών βρίσκεται η γρίπη, η οποία κάθε χρόνο έχει έξαρση κατά τους μήνες από Ιανουάριο έως και Μάρτιο.

Έτσι, το Υπουργείο Υγείας συστήνει την προσοχή όλων μας, εφιστά την προσοχή μας στην πρόληψη της νόσου, εφόσον η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία και επισημαίνει πάντα ποιες πληθυσμιακές ομάδες χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι κάθε χρόνο τα κρούσματα της νόσου αυτής αρχίζουν να αυξάνονται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής και την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τα γενικά μέτρα προστασίας και τον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Γενικά μέτρα προστασίας:

1. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε)

2. Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης – Απομόνωση πασχόντων

3. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, πάντα κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό σας:

1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά, μεγαλύτερα των 6 μηνών, και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
–Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
–Καρδιακή νόσο
–Ανοσοκαταστολή
–Μεταμόσχευση οργάνων
–Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
–Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο νόσημα
–Χρόνια νεφροπάθεια
–Νευρολογικά ή Νευρομυικά νοσήματα
4.Έγκυες γυναίκες
5.Λεχωίδες
6.Θηλάζουσες
7.Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2
8.Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
9.Άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα 10.Οι κλειστοί πληθυσμοί(σπουδαστές σε εστίες, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κλπ) 11.Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline