Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:44:44

Μετά τις γιορτές αναμένεται έξαρση της γρίπης

«Υποτονική» παραμένει προς το παρόν η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας. Ο καλός καιρός που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα και ο οποίος δεν ευνοεί τις συνθήκες συγχρωτισμού του πληθυσμού και άρα την εύκολη μετάδοση της νόσου, αλλά και η αύξηση της φετινής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, έχουν ως αποτέλεσμα η επιδημία της εποχικής γρίπης να μην έχει ξεκινήσει ακόμα και η δραστηριότητα της νόσου σήμερα να χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς γιατρούς σταθερά πολύ χαμηλή, όπως άλλωστε καταδεικνύουν και οι λίγες επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης.

Πάντως, οι ειδικοί αναμένουν την έναρξη του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης μετά τις γιορτές, όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία προηγούμενων ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι επισκέψεις σε γιατρό από άτομα που αναφέρουν συμπτώματα γρίπης παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου των επισκέψεων. Κατά την περυσινή περίοδο την αντίστοιχη εβδομάδα (51η), οι επισκέψεις λόγω γριπώδους συνδρομής άγγιζαν το 2%, ενώ στην κορύφωση του επιδημικού κύματος (μέσα Φεβρουαρίου 2019) έφτασαν στο 9%.

Από τα περιορισμένα περιστατικά επιβεβαιωμένης γρίπης που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, φαίνεται ότι προς το παρόν κυκλοφορεί κυρίως ο τύπος γρίπης Α(Η3Ν2), και ο οποίος συνήθως επηρεάζει πιο πολύ ηλικιωμένα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχθηκαν από τα αρμόδια εργαστήρια (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Κρήτης) 41 δείγματα από ασθενείς που είχαν απευθυνθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων τα τρία (7,3%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Την προηγούμενη εβδομάδα δεν δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ή θάνατος λόγω της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, από τις 28 χώρες που δήλωσαν δεδομένα για την προηγούμενη εβδομάδα, οι 15 ανέφεραν πολύ χαμηλή δραστηριότητα γρίπης, οι εννέα ανέφεραν χαμηλή και οι τέσσερις ανέφεραν αυξημένη δραστηριότητα.
Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών και του υπουργείου Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας εφέτος θα κυμανθεί σε ανώτερα σε σχέση με πέρυσι επίπεδο. Εφέτος εισήχθησαν στη χώρα περίπου 2.900.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ήδη χορηγηθεί σε πολίτες, έναντι 2.250.000 δόσεων που διατέθηκαν πέρυσι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline