Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:39:37

Η ΠΟΕΔΗΝ τερματίζει την περίοδο ανοχής προς τον Υπουργό Βασ. Κικίλια: «Η Δημόσια Υγεία βρίσκεται-ακόμα- στην εντατική». Κύριο

Του καταλογίζεται ότι τίποτα συγκεκριμένο και θεσμικό δεν έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου.

Την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την παροχή κονδυλίων στη Δημόσια Υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ με την πρώτη καταδικαστική ανακοίνωσή της κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (με πρώτο τον υπουργό Βασ. Κικίλια), στην οποία σχολιάζει., μάλλον ειρωνικά, τις επισκέψεις του υπουργού Υγείας σε δημόσια νοσοκομεία. Μάλλον συμβατικές και περιστασιακές, χωρίς και αυτές να εντάσσονται σε κάποια στρατηγική συνολικής μελέτης και αντιμετώπισης.

Μετά από επτά μήνες χάριτος, ανοχής και προσμονής από τη νέα διακυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησαν την πρώτη σκληρή κριτική. Σε αυστηρούς τόνους πλέον.Τη θέση της για άμεση πρόσληψη προσωπικού και παροχή κονδυλίων στη Δημόσια Υγεία επανέλαβε η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της, στην οποία σχολιάζει τις επισκέψεις του υπουργού Υγείας σε δημόσια νοσοκομεία.

«Το 2020 βρίσκει τη Δημόσια Υγεία στην εντατική», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι οι επισκέψεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια «δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ. «Ποιοτική Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών δεν πρόκειται να υπάρξει», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εκφράζει την αντίθεση της στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

«Δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση»

Ειδικότερα, για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, σημειώνει ότι «η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%».

Προσθέτει, ότι «η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και θα μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών». Σε συνεχή αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού και υφυπουργού Υγείας και το πρόγραμμα της ΝΔ. Και στη συνέχεια βεβαίως.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει, ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δισ. ευρώ)».

Επίσης, κάνει λόγο για υποστελέχωση των Νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι «κατά 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018, 2019 υπήρξαν 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων».
Τέλος, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, «η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται», ενώ «οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline