Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021  10:08:02

Καλπάζει σε Κίνα, επεκτείνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ και σπέρνει πανικό η «θανάσιμη γρίπη». Αντίθετα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιμένει «Όχι σε υπερβολές για τον κορωναϊό» και συστήνει απλώς....«να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής». Κύριο

Ο ΙΣΑ, απευθυνόμενος στα μέλη του αλλά και σε όλους τους πολίτες, τους καλεί να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (αυτούς που ισχύουν γενικά για την προφύλαξη από τις ιογενείς λοιμώξεις) αποφεύγοντας κάθε υπερβολή ως δείγμα φόβου και πανικού. Συνθήκες που επικρατούν διεθνώς πλέον σε Ευρώπη και Αμερική.

Καλπασμοί θανάτου και ανασφάλειας στη Κίνα και όχι μόνο. Ήδη τους 107 έφτασαν στην Κίνα οι νεκροί της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό των αρχών της χώρας, ενώ σχεδόν 1.300 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, όπερ σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί, ανέρχεται σε πάνω από 4.500 σε όλη την κινεζική επικράτεια. Αν και η Χουμπέι παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, με δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται πλέον και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στο Νεπάλ, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Πάντα σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο ΟΗΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και είναι έτοιμος να προσφέρει όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστεί».

Κανένα κρούσμα κοροναϊού δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Επιπλέον επιμένει σε μέτρα απόλυτης ψυχραιμίας , κόντρα σε ένα κλίμα ανησυχίας και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί με προσοχή την επιδημική έξαρση της λοίμωξης από κοροναϊό στην Κίνα καθώς και την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων από χώρες ιδίως της Ασίας, της Αμερικής, στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κλπ)», τονίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα κάποιο παρόμοιο περιστατικό.

Ο ΙΣΑ, ωστόσο, δεν αποκλείει την εξάπλωση του κοροναϊού και άλλες χώρες, καθώς «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παγκόσμια εξέλιξη του προβλήματος της λοίμωξης από κορονοϊό θα διανύσει ακόμη μια πορεία τουλάχιστον πολλών μηνών».

Μέτρα πρόληψης

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επιληφθεί του θέματος και σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς έχει λάβει τα πρώτα απαραίτητα μέτρα.
Τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού επικεντρώνεται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις:

Πρώτον προς την κατεύθυνση της αποτροπής εισόδου ασθενών που πιθανά έχουν ήδη μολυνθεί από χώρες με καταγεγραμμένα πολλαπλά κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό, κυρίως από την Κίνα, με την προσωρινή αναστολή των κατ' ευθείαν πτήσεων προς τη χώρα μας.

Δεύτερον για το ενδεχόμενο της εμφάνισης κρουσμάτων που απαιτούν νοσοκομειακή νοσηλεία έχει ήδη ορίσει πανελλαδικά 7 νοσοκομεία υποδοχής, στα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες προβλέψεις για τη διάγνωση και νοσηλεία των ασθενών αλλά και την προστασία ασθενών και προσωπικού από τη μετάδοση του ιού.
Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ως ο αρμόδιος φορέας επιτήρησης και πρόληψης των επιδημικών νόσων, έχει ήδη εκδώσει αναλυτικές οδηγίες, τις οποίες μπορούμε όλοι, υγειονομικοί και πολίτες, να συμβουλευτούμε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απευθυνόμενος στα μέλη του αλλά και σε όλους τους πολίτες, τους καλεί να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (αυτούς που ισχύουν γενικά για την προφύλαξη από τις ιογενείς λοιμώξεις) αποφεύγοντας κάθε υπερβολή ως δείγμα φόβου και πανικού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline