Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  05:49:37

Νυχτερίδες η πιο πιθανή πηγή προέλευσης της κινέζικης γρίπης

Όσον αφορά τη ρίζα του κακού, που σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αναζητείται, ο καθηγητής Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτ. Τσιόδρας δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά είτε σε νυχτερίδες ή σε κάποιο ενδιάμεσο ζώο, επικαλούμενος και την ελληνική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα 29 Ιανουαρίου.

Είναι μία σημαντική πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ήδη συζητιέται στο εξωτερικό κι επικροτείται από όλα τα διεθνή μέσα, λέει ο καθηγητής για την ελληνική μελέτη σχετικά την γενετική ανάλυση πλήρους γονιδιώματος του νέου κοροναϊού, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε.

Η μελέτη εκπονήθηκε επίσης από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον επίκουρο καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, και τον καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη συγγένεια ο ιός που κυκλοφορεί στην περιοχή Ουχάν της Κίνας με έναν ιό νυχτερίδας και σίγουρα δεν προέρχεται από τα ερπετά».

Είναι νωρίς να γνωρίζουμε για μεταλλάξεις

Υπάρχουν μεταλλάξεις; Και τι κίνδυνοι μπορεί να δημιουργηθούν; Προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα. «Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς αυτό. Ξέρουμε ότι πρόκειται για έναν νέο ιό. Ξέρουμε επίσης ότι κυκλοφορούσε αρκετό καιρό πριν, στην περιοχή της Κίνας. Δεν είναι ένα πρόσφατο γεγονός με τη δική μας τη μελέτη.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αυτός ο ιός είτε απόκτησε κάποια άλλη προσαρμογή στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και κολλάει ευκολότερα, ή κατά κάποιο τρόπο απόκτησε κάποιες μεταλλάξεις στις δικές του περιοχές. Δεν το γνωρίζουμε γιατί είναι η πρώτη φορά που τον βρίσκουμε στην ανθρωπότητα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline