Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:31:39

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί με ανησυχία όλες τις χώρες - και τη Ελλάδα- για κορωναϊό: Ετοιμαστείτε για εκδήλωση πανδημίας όχι απλής επιδημίας. Ο Έλληνας καθηγητής- εκπρόσωπος συνιστά... ψυχραιμία. Κύριο

Όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Διάχυτη η ανησυχία στη Ελλάδα από τον κόκκινο συναγερμό στην Ιταλία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που στη γειτονική Ιταλία επικρατεί πανικός εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.
Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για τον κοροναϊό, στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

Συνολικά, σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων.
Ο τρόμος έχει κυριεύσει τους Ιταλούς, με πόλεις του ιταλικου βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, ενώ αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.
Ενδεικτικό είναι ότι όσοι βρίσκονται, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην κίτρινη ζώνη, ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, έχοντας περιορίσει τις μετακινήσεις στο ελάχιστο.

ΠΟΥ : Πιθανή η πανδημία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (...) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.
«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.
«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Στο Ιράν ομάδα του ΠΟΥ

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.
Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τρίτη πληγείσα χώρα παγκοσμίως η Ιταλία

Έντονη είναι η ανησυχία και ο φόβος των Ιταλών για τον κοροναϊό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Οι νεκροί στη γειτονική χώρα έφτασαν τους 6, ενώ πόλεις του ιταλικου βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα. Αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.

Ο real time χάρτης

Την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας καταγράφει και ο διαδραστικός χάρτης, σχεδόν real time, ο οποίος έχει κοκκινίσει. Δείτε εδώ το χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς.

ΗΠΑ: Κονδύλια για μέτρα κατά του κοροναϊού ζητά ο Λευκός Οίκος

Στις ΗΠΑ, τέλος, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μίλησε για την ανάγκη κονδυλίων, για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός.
Λίγο νωρίτερα, Politico και Washington Post, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές με γνώση των σχεδίων, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επείγουσα οικονομική βοήθεια για να ενισχύσει τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του Covid-19.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Χόγκαν Γκίντλεϊ δεν επιβεβαίωσε άμεσα αυτά τα δημοσιεύματα, τονίζοντας στο Fox News πως «χρειαζόμαστε κονδύλια για να εγγυηθούμε την...προστασία όλων των Αμερικανών...»

Η Washington Post τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να ζητήσει τις ερχόμενες μέρες σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το Κογκρέσο.
Το Politico μετέδωσε πρώτο την είδηση για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση πόσα χρήματα η προεδρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει από το Κογκρέσο, ο Γκίντλεϊ δήλωσε: «Δεν έχω να ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο ποσό ακόμη, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Περιμένοντας τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και ανέφερε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Πρόσθεσε ότι η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και πως τα 13 νοσοκομεία αναφοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα.

Την εξαίρεση των εργαζόμενων του τομέα της Δημόσιας Υγείας από το νέο κύκλο κινητικότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην Βουλή.
Ο κ. Θεοδωρικάκος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», χαρακτήρισε απαραίτητη αυτή την εξαίρεση εξαιτίας του κοροναϊού και της πιθανής εκδήλωσης κρουσμάτων στη χώρα μας.
Εγρήγορση αλλά κυρίως ψυχραιμία συνιστά για τον κορωνοϊό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Συνέπειες

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα φέρω τροπολογία στο νομοσχέδιο με την οποία θα εξαιρείται ο τομέας της Υγείας από τον παρόντα κύκλο της κινητικότητας. Κι αυτό γιατί σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κοροναϊού και στην Ελλάδα».
Οι ανακοινώσεις αυτές του Τάκη Θεοδωρικάκου έρχονται λίγο μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό Υγείας.

13 νοσοκομεία

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας αφού συνέστησε ψυχραιμία ανέφερε ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους» και ότι η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και πως τα 13 νοσοκομεία αναφοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα.
«Πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά και θεσμικά τους πολίτες», είπε ο υπουργός Υγείας και ζήτησε αυτό να τηρηθεί με «θρησκευτική ευλάβεια».

Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στη μέρα, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως είχε διαβιβάσει σε όλα τα σχολεία της χώρας τις εγκυκλίους σύμφωνα με τις οποίες αναστέλλονται προσωρινά όλες οι εκδρομές προς την Ιταλία, όπου παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού με τους νεκρούς να φτάνει τους πέντε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline