Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθηγητής Βατόπουλος καθησυχαστικός και σε κήρυγμα ψυχραιμίας: Γιατί δεν χρειάζεται να φορέσουμε όλοι μάσκες στην Ελλάδα. Ήδη εξαντλήθηκαν.... 640.000 μάσκες και εμφανίσθηκαν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Κύριο

Τα οκτώ μέτρα προφύλαξης κατά το υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στην χρήση μάσκας ο κος Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως ούτε η μαζική της χρήση είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση.

"Από την αρχή που ξεκίνησε η επιδημία αυτή, τονίσαμε δύο πράγματα: Ο ιός κορωνοιού δεν είναι θανατηφόρος, έχει αμβληχρά συμπτώματα και επρόκειτο να έχουμε και στην Ελλάδα κάποιο κρούσμα δεδομένου ότι είναι αερογενές νόσημα" τόνισε, μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κος Βατόπουλος σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα ΄άμεσα ενώ τόνισε πως όσον αφορά την γυναίκα-πρώτο κρούσμα κορωνοιού στην χώρα μας, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι πιθανές της επαφές.

Παράλληλα ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν οποιοσδήποτε έχει επισκεφτεί περιοχή όπου υπάρχουν κρούσματα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Βατόπουλος επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν κάθε άνθρωπος που έρχεται από περιοχή με κρούσματα να μπει σε καραντίνα ενώ υπήρξε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σε αυτή τη φάση δεν συντρέχει λόγος πανικού, τροποποίησης της καθημερινότητας ή περιορισμού των μετακινήσεων.

"Δεν χρειάζεται να κλειστούμε στα σπίτια μας.", τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στην χρήση μάσκας ο κος Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως ούτε η μαζική της χρήση είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση.

"Μάσκες φορούν οι άρρωστοι και αυτοί που τους περιποιούνται", υπογράμμισε εξηγώντας πως στην Κίνα που ο ιός έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό η καθολική χρήση μάσκας έχει λογική ενώ στη χώρα μας δεν συντρέχει λόγος να κάνουμε το ίδιο.

Τέλος, διευκρινίζοντας τα μέτρα προστασίας από τον ο Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας, δήλωσε πως αφενός όποιος είναι άρρωστος από το ανώτατο αναπνευστικό του πρέπει να κάθεται στο σπίτι του, ενώ επιβάλλεται το βήξιμο τον αγκώνα και όχι στην παλάμη, η συχνή πλύση χεριών και ο αερισμός των χώρων.

Υπ. Υγείας: Οκτώ μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κοροναϊό, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η Γνώση».

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαραδαλιάς ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα μας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση της κατάστασης και πιθανής απομόνωσης ατόμων ή χώρων για να εμποδιστεί η μετάδοση της νόσου.

Στην εφαρμογή του σχεδίου η ΓΓΠΠ έχει το ρόλο του συντονιστή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.
Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε ήδη από την ΓΓΠΠ, περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κοροναϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του.
Ήδη ο πίνακας με τα μέτρα προφύλαξης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΠ, ενώ πιθανότατα θα γίνει και βίντεο που θα προβάλλεται από ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Τα οκτώ μέτρα είναι:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Πολυμέσα