Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:58:56

Η πανδημία, τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα

Σε κάθε κρίση πλήττονται πρώτα οι πιο αδύναμοι. Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν κι αυτά θύματα της σημερινής πανδημίας. Τα έρημα τ' αδέσποτα που έχουν γίνει «σάκος του μποξ» και δεν έχουν φωνή κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν αν δεν φροντίσουμε εμείς γι' αυτά. Και δεν υπάρχει πιο έμπρακτη απόδειξη πολιτισμού μίας σύγχρονης κοινωνίας από τη συνδρομή της στ' ανήμπορα πλάσματά της.

Οι εικόνες ντροπής από την Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός (covid-19) έκαναν το γύρο του κόσμου τότε. Ζώα συντροφιάς σκελετωμένα και εγκλωβισμένα μέσα σε σπίτια ή περιπλανώμενα και εκδιωγμένα στους δρόμους. Άλλοι πετούσαν τα μέχρι πρότινος κατοικίδιά τους από τα μπαλκόνια φοβούμενοι ότι θα τους κολλήσουν. Κάποιοι άλλοι είχαν επιστρατευθεί και έκαναν μαζικές «ευθανασίες» στους δρόμους. Μπορεί να μην έφταιγαν σε τίποτα αλλά πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα που δεν τους αντιστοιχούσε. Βέβαια οι αγορές που σφάζονται επί τόπου σκύλοι, διάφορα άλλα ζώα και νυχτερίδες, από όπου και φαίνεται να προήλθε ο νέος ιός, συνεχίζουν να λειτουργούν.

Στη χώρα μας, που ευτυχώς δεν έχει γίνει (προς το παρόν τουλάχιστον) «Γουχάν» αλλά έχει χιλιάδες κρούσματα και πολλές δεκάδες νεκρούς, κάποιοι συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να κακοποιούν ζώα. Πυροβολούν γάτες και σκυλιά με αεροβόλα, ταΐζουν φόλες ετοιμόγεννες σκυλίτσες, πετάνε σε σφιχτά δεμένες σακούλες νεογέννητα γατάκια εντός του κάδου σκουπιδιών και εγκαταλείπουν καταδικάζοντας σε θάνατο τα μέχρι χθες κατοικίδιά τους ενώ βλέπουν την γειτονική Ιταλία να θρηνεί ημερησίως σχεδόν 1.000 νεκρούς χωρίς να μπορεί να τους περιθάλψει επαρκώς και να τους κηδεύσει αξιοπρεπώς. Κάποιους ανθρώπους δεν τους σταματά ούτε η πανδημία όταν θέλουν να κακό.

Κάποιους άλλους όμως δεν τους σταματά ούτε η πανδημία όταν θέλουν να κάνουν καλό. Αυτοί οι άλλοι, ευελπιστούμε πολλοί περισσότεροι, προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ιδανικά. Και η κατάσταση που ζούμε μόνο ιδανική δεν είναι, είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση μερίμνησε περιλαμβάνοντας στα νέα πρωτοφανή μέτρα και τα ζώα συντροφιάς. Κάτι διόλου συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα μιας και σε εποχές που όλα κυλήσουν ομαλά τα ζώα δεν περιλαμβάνονταν καν στην ατζέντα.

Ήδη από την Κυριακή 22/3 το μεσημέρι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έστειλε σχετική επιστολή στους δημάρχους με θέμα «ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα», το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας έκανε σχετική μνεία, κάτι πρωτοφανές για τη χώρα μας. Κάμποσοι δήμοι ανταποκρίθηκαν δίνοντας τροφές για τα αδέσποτα ζώα αλλά όχι όλοι, ως οφείλουν μιας και κανονικά τα αδέσποτα ζώα αποτελούν δική τους ευθύνη βάσει της νομοθεσίας.

Εξ αρχής είχαν παραμείνει ανοιχτά τα pet shop και είχε συμπεριληφθεί στα κυβερνητικά τηλεοπτικά σποτ η βόλτα με το σκύλο, καταρρίπτοντας και τους τελευταίους ισχυρισμούς ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να γίνουν φορείς του κορωνοϊού (covid-19). Τη Δευτέρα 23/3 τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ και την Τετάρτη 25/3 κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ανακοινώθηκαν ειδικές εξαιρέσεις για τα ζώα συντροφιάς.

Επετράπη η μεταφορά ζώου σε κτηνίατρο, όπως επιτρέπεται η μεταφορά ανθρώπου σε γιατρό. Επετράπη, επίσης, η σίτιση αδέσποτων ζώων εντός των ορίων του δήμου διαμονής, κατόπιν έγγραφης βεβαίωσης από το δήμο. Οι φιλόζωοι όμως που σιτίζουν αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα εκτός του δήμου τους πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικά σωματεία, στο δήμο όπου βρίσκονται τα ζώα ή ακόμη και σε απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται εθελοντικά να σιτίσουν.

Το μέτρο αυτό ελήφθη με τον φόβο της διασποράς του ιού αλλά θέτει τη ζωή αρκετών αδέσποτων ή ακόμη και αδέσποτων εγκλωβισμένων ζώων σε κίνδυνο. Κι εκεί έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Dogs' Voice» για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα με την ιδρύτρια του Έλενα Δέδε αφιλοκερδώς δημιούργησαν την πλατφόρμα covid19.dogsvoice.gr για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και των αιτημάτων σίτισης για παροχή βοήθειας μεταξύ φιλόζωων εθελοντών και φιλοζωικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μπορεί κάποιος να ενημερωθεί υπεύθυνα για τα μέτρα μετακίνησης που αφορούν στα ζώα, καθώς επίσης να προσφέρει ή να λάβει βοήθεια για την σίτιση των αδέσποτων ζώων ή ακόμη και των ζώων που βρίσκονται σε εξοχικές κατοικίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πρόσβασή σε αυτές.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, έχουμε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό (covid-19). Μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο μένοντας σπίτι και τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες και τα μέτρα. Μπορούμε να σώσουμε τ' αδέσποτα με μια χούφτα τροφή. Δεν χρειάζεται να πάμε στο πεδίο της μάχης. Ιδίως για να σώσουμε τα ζώα και να τους δείξουμε ότι δεν είναι ξεχασμένα από τους ανθρώπους φτάνει μία δήλωση εθελοντικής συμμετοχής και λίγος χρόνος, που αυτές τις μέρες είναι άπλετος για τους περισσότερους εντός σπιτιού.

* Η κ. Σταματίνα Σταματάκου είναι δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline