Σάββατο 20 Απριλίου 2024  17:34:36

Η γοητεία της συνωμοσίας: 4 ειδικοί αναλύουν την παγκόσμια εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας για την πανδημία.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς και πού βασίζονται. «Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο 5G και αυτή την κρίση υγείας...αν το 5G συνεχίσει και φτάσει εκεί που θέλουν να φτάσει, η ανθρώπινη ζωή όπως την ξέρουμε θα τελειώσει»: Τάδε έφη Ντέιβιντ Άικ (David Icke), πρώην ποδοσφαιριστής, συγγραφέας και «γκουρού» της συνωμοσιολογίας (ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, υποστηρίξει πως η ανθρωπότητα ελέγχεται εν αγνοία της από ερπετοειδή όντα) σε πρόσφατη συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε στο YouTube.

Ο Άικ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αναπτυχθεί, θα περιλαμβάνει «νανοτεχνολογικά μικροτσίπ» που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των ανθρώπων. Η συνέντευξη μεταδόθηκε μέσω live streaming μέσω του YouTube εν μέσω της πανδημίας που έχει γονατίσει τον πλανήτη και επιθέσεων εναντίον τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων (5G και μη) σε διάφορες χώρες. Την παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, και η δημοφιλής υπηρεσία εν τέλει την κατέβασε, ανακοινώνοντας πως θα διαγράφει όλα τα βίντεο που συνδέουν το 5G με τον κορωνοϊό.

Ο Άικ αποτελεί απλά την «κορυφή του παγόβουνου»: Παράλληλα με τον ιό, θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται ταχύτατα ανά το Διαδίκτυο, αμφισβητώντας την ίδια την ύπαρξη ή τη φονικότητα του ιού (και προτρέποντας πολίτες να αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα), αποδίδοντας τη δημιουργία του στις ΗΠΑ ή την Κίνα (και δημιουργώντας περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω ενός κλίματος που ήταν ήδη τεταμένο), παραπληροφορώντας και γενικότερα προκαλώντας, σε συνδυασμό με τη διεθνή ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, μια σύγχυση οι επιπτώσεις της οποίας μπορεί να ξεφύγουν από τα όρια των οθονών και των «υποψιασμένων» συζητήσεων.

Το να μπει κανείς στη διαδικασία να καταρρίψει τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας αποτελεί μάλλον περίπτωση όπου κανείς «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας», καθώς επίσημοι οργανισμοί και ειδικοί έχουν απορρίψει επανειλημμένα πχ τις θεωρίες για το 5G, ενώ η επικρατούσα επιστημονική άποψη για την προέλευση του ιού είναι πως προήλθε από τη φύση. Ωστόσο, οι θεωρίες παρουσιάζονται ανθεκτικές, και οι διαβεβαιώσεις των ειδικών απορρίπτονται συχνά ως μέρος της εκάστοτε συνωμοσίας. Και το «παιχνίδι» συνεχίζεται, κάνοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Τι συμβαίνει τελικά με τις θεωρίες συνωμοσίας; Από πού πηγάζουν; Γιατί είναι τόσο ανθεκτικές; Πώς προέκυψε αυτό το φαινόμενο; Μήπως έχουν βάσεις; Η HuffPost Greece απευθύνθηκε σε τέσσερις ειδικούς στο θέμα ανά τον κόσμο, οι οποίοι ανέλυσαν ενδελεχώς το φαινόμενο των «conspiracy theories», με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Άντρεα Κίτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια και λαογράφος στο East Carolina University, η οποία έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την λαογραφία του Ίντερνετ και την ανάλυση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο Κουασίμ Κασάμ, καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουϊκ και συγγραφέας του «Conspiracy Theories» (2019, Polity Press), η Kάρεν Ντάγκλας, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Κεντ, η έρευνα της οποίας εστιάζει στο θέμα της πίστης στις θεωρίες συνωμοσίας, και οΤζον Κουκ, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Επικοινωνίας για την Κλιματική Αλλαγή- ερευνητής πάνω στη Γνωσιακή Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και ένας εκ των συντελεστών του Conspiracy Theory Handbook, απάντησαν στις ερωτήσεις μας, βοηθώντας στο να πέσει φως σε ένα από τα σημεία των καιρών που διανύουμε- το οποίο μπορεί αφ'ενός να είναι παλαιό, αφ'ετέρου έχει προσαρμοστεί απόλυτα στη σημερινή μας, παγκοσμιοποιημένη, ψηφιακή και ταραγμένη εποχή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline