Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λαμπρή καθηγήτρια και διευθύντρια του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου για κορωνοϊό: «Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε ΜΕΘ». Κύριο

Θεράπευσε ή βοήθησε σημαντικά από την ύπουλη νόσο δεκάδες Ελλήνων κάθε κοινωνικής κατηγορίας. Ανάμεσα τους ορισμένους επιφανείς Έλληνες από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Αλέξη Παπαχελά έως επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και την Σύλια Κριθαριωτη.

Όσο άξια επιστήμων είναι τόσο δεν της αρέσει η αυτοπροβολή και οι μεγάλες κουβέντες της δημοσιότητας. H καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου μίλησε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 20 Απριλίου, στο ΣΚΑΙ και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυρία Κοτανίδου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει.
Όσον αφορά την πιθανότητα ο ιός να εξασθενεί σε υψηλές θερμοκρασίες τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ωστόσο όπως είπε το «ευχάριστο είναι ότι στην Ελλάδα όσο ο καιρός φτιάχνει όλοι θα είναι σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα συνωστίζονται».

Για τις καλοκαιρινές διακοπές

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που της έγινε για το εάν φέτος θα υπάρξουν καλοκαιρινές διακοπές η κυρία Κοτανίδου απάντησε θετικά. «Διακοπές θα κάνουμε σίγουρα φέτος, απλώς θα πρέπει να έχουμε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμα και στις παραλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κυρία Κοτανίδου όσον αφορά τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό ήταν για ακόμη μια φορά κατηγορηματική σημειώνοντας πως σε ανοικτό χώρο δεν ωφελεί η χρήση της: «Μάσκα μπορούμε να φοράμε σε κλειστό χώρο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και για να προστατέψουμε τους άλλους».

Καθηγητής Σύψας: Θα κάνουμε διακοπές

Στην επόμενη ημέρα, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με το ενδεχόμενο των διακοπών στη διάρκεια του καλοκαιριού ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται βασικοί κανόνες, ακόμα «και αποστάσεις στις παραλίες».
Σχετικά με τον τουρισμό και κατά πόσο θα μπορούν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες, αλλά όχι μαζικά. «Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό.

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά, καθώς αν υπάρξει πισωγύρισμα θα είναι χειρότερη και η υγειονομική και η οικονομική επιβάρυνση!
Τέλος, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, δηλώνοντας πως σύντομα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει το πότε οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία, με προτεραιότητα όπως είπε την Γ' Λυκείου, αλλά και τους φοιτητές που αναμένεται να πάρουν πτυχίο.

Πολυμέσα