Σάββατο 11 Ιουλίου 2020  03:32:25

Οι δυο κλινικές με τις παραβάσεις

Για ευθύνες υπευθύνων σε δύο δομές υγείας, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού, μίλησαν τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, για την υπόθεση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, που εντοπίστηκαν στις ιδιωτικές κλινικές ΚΑΣΤΑΛΙΑ και ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ.

Ο εισαγγελέας, με άμεση παρέμβαση του λίγο μετά την ενημέρωση για το θέμα της κλινικής, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την μορφή κατεπείγοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών, που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι και οργισμένοι γιατί, από τα λεγόμενά τους, φαίνεται πως δεν τηρήθηκαν οι κανόνες περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

-Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάσει, στις δύο δομές υγείας όπου παρατηρήθηκε αναζωπύρωση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός της μετάδοσης» είπε και συνέχισε: «Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση».

Όπως είπε, «απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού και επανέλαβε πως «Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε».

Νίκος Χαρδαλιάς: Θα αναζητηθούν ευθύνες -Σημαντική η διασπορά του κορωνοϊού

Στις δομές αυτές, μία στα δυτικά και η άλλη στα νότια προάστια, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «με βάση τα δείγματα που λάβαμε υπήρχαν 28 κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία αφορούν 13 τροφίμους της δομής υγείας, 11 εργαζομένους και 4 δείγματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός».

Όπως τόνισε, η κλινική στα δυτικά προάστια στεγανοποιήθηκε και αναμένονται ακόμα 45 δείγματα για τον κορωνοϊό το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορωνοϊού ήταν μεγάλη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline