Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:52:13

Μάχη» για τη μάσκα: Διατίμηση ζητούν οι φαρμακοποιοί - Αύξηση των κρουσμάτων

Φαρμακοποιοί και ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και υπεύθυνος Λοιμωξιολογίας του ΑΧΕΠΑ, μιλάνε στο ethnos.gr


Διατίμηση και έλεγχο από την πολιτεία στις τιμές χονδρικής αλλά και στις εγχώριες μονάδες παραγωγής μασκών ζητούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές οι οποίες έχουν, τουλάχιστον, πενταπλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου- οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας- αλλά και για να μπορέσουν να τις προμηθευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα ενώ διχογνωμία επικρατεί στον ιατρικό κόσμο για το εύρος και την καταλληλόλητα των διάφορων τύπων μασκών που κυκλοφορούν στην αγορά. Από τη μια, φαρμακοποιοί προκρίνουν αυστηρά τη χρήση χειρουργικών μασκών μίας χρήσης σε αντίθεση με γιατρούς και λοιμωξιολόγους οι οποίοι επιμένουν ότι ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας από τον ιό. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανή μη ορθή χρήση της μάσκας μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπόσχεται ότι θα λύσει.

Εκτόξευση τιμών
«Οι τιμές είναι ακριβές και είναι ορατός ο κίνδυνος και ο φόβος ότι αν αυτές δεν συγκρατηθούν, αρκετοί να μην μπορέσουν να αγοράσουν χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Γι αυτό και χρειάζεται διατίμηση και στοχευμένος έλεγχος στην πηγή-στην χονδρική-τόσο στη εισαγωγή μασκών όσο και στην παραγωγή.
Να βάλουν διατίμηση στη λιανική πώληση στα φαρμακεία δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί αν μου πουν ότι πρέπει να πουλώ την μάσκα πενήντα λεπτά όταν την αγοράζω 1 ευρώ είναι αδύνατο να την πουλήσω πενήντα λεπτά. Οπότε δεν πρόκειται να την πουλήσω και δεν θα πάρει κανείς μάσκα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο φόβος ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν μάσκες.

Όταν μία χειρουργική μάσκα μίας χρήσης κοστίζει 1,20 με 1,30 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται την μέρα 10- τόσο για την μετακίνησή της όσο και για την δραστηριότητα της-είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει οικονομικά, ειδικά με τις συνθήκες τις οικονομικές που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα όπου όλοι θα ζοριστούμε. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα από την πολιτεία έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε μας και σε τιμές οι οποίες θα είναι προσιτές για την οικογένεια».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline