Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  20:00:05

Έγκριση ρεμντεμσιβίρης και ανάγκη μάσκας

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την υπό όρους χρήση του αντιιικού σκευάσματος ρεμντεμσιβίρη, που χρησιμοποιήθηκε κατά του Εμπολα, σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που πάσχουν από πνευμονία και χρειάζονται οξυγόνο. Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία κατά της COVID-19 στην Ε.Ε.


H χρήση μάσκας σώζει ζωές

Η ορθή χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, επισημαίνουν Ιάπωνες ερευνητές, που εκπόνησαν τη σχετική έρευνα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από τη βρετανική εταιρεία έρευνας YouGov, η επιστημονική ομάδα της κλινικής Μιγιαζάουα της περιφέρειας Χιόγκο, και του πανεπιστημίου του Χιούστον, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να διαπιστώσουν πώς διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα θανάτου από COVID-19, σε διάφορα κράτη. Όπως διαπίστωσαν ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα ήταν η χρήση μάσκας, που επηρέαζε κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ερευνητική πλατφόρμα Medrxiv.org και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες.

Η βρετανική YouGov συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε είκοσι κράτη. Στο σχετικό ερώτημα απάντησε καταφατικά περίπου το 21% των Βρετανών. Το αντίστοιχο ποσοστό σε κράτη της Ασίας υπερέβαινε το 90%. Στην Κίνα απαγορεύεται να μη φοράει κάποιος μάσκα στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, καίτοι το μέτρο αρχίζει να χαλαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Ιάπωνες φορούν συστηματικά μάσκα, αν και αυτό δεν επιβάλλεται από τον νόμο. Η ιαπωνική μελέτη, ωστόσο, εκτός από τη χρήση μάσκας συνυπολόγισε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη θνητότητα από COVID-19 όπως την ηλικία των συμμετεχόντων αλλά και τον Δείκτη Μάζας Σώματος, αν δηλαδή, ήταν παχύσαρκοι ή όχι, όπως εξηγεί ο συντονιστής του ερευνητικού έργου, δρ Νταϊσούκε Μιγιαζάουα.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «η χρήση μάσκας ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της θνητότητας από COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους», τονίζοντας ότι «όσο νωρίτερα το κατανοήσει αυτό ο κόσμος τόσο το καλύτερο».

Η τελευταία δεν είναι η μόνη έρευνα που αποδεικνύει τη σωτήρια δράση των μασκών. Μελέτη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, έδειξε «ότι η καθολική χρήση μάσκας συνέβαλε σημαντικά στην ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων COVID-19 σε όλα τα κράτη της Ασίας, με την εξαίρεση της Ινδίας». Επίσης, στις αρχές του μήνα, έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μάσκα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου μεταξύ ανθρώπων.

Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι αρχικά αποθάρρυνε την ευρεία χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, στις αρχές του μηνός κάλεσε τις κυβερνήσεις να συστήσουν στους πολίτες να φέρουν μάσκα όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline