Σάββατο 20 Απριλίου 2024  18:40:48

Βιάστηκε ολίγον ο υπουργός Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας ακόμα και να μοιράσει κατά ομάδες το εμβόλιο της Οξφόρδης. Το φρενάρει με ειδική ανακοίνωση-ψυχρολουσία η Κομισιόν. Κύριο

«Στην Ελλάδα θα λάβουμε 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο. Πως θα κατανεμηθούν κατά ομάδες και σε έκταση επτά μηνών μέχρι τον Ιούνιο του 2021.»

Βιάστηκε να κάνει αναλυτική εξαγγελία για ένα τόσο κρίσιμο θέμα πολιτικής στην Υγεία, αν και του αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες του χώρου της Υγείας όπως εκείνες του ΕΣΥ, των οικονομικών και των διοικήσεων νοσοκομείων, των διορισμών γιατρών και νοσηλευτών, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Του αφαιρέθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως συνέβη το ίδιο και με το Ανάπτυξης και τον Αδ. Γεωργιάδη,. κλπ. Για να διαψευσθεί σύντομα και άδοξα από τις Βρυξέλλες.

«Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».

Η Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες. «Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός.

Κομισιόν: Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα βγει στην αγορά το εμβόλιο κορωνοϊού

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα προσθέτοντας ότι η Επιτροπή διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca,

Η ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ-ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ

«Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συζητά την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, ώστε να μπορέσει να τα παράσχει άμεσα στα κράτη μέλη. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την AstraZeneca, ώστε να παραλάβει 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε αυτό «είναι μία εργασία εν εξελίξει, καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» παραπέμποντας σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline