Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  09:23:45

Το πρωτόκολλο για τον εντοπισμό κρουσμάτων σε σχολεία

Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη των σχολείων, ένα άλλο ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο είναι τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούσματα κοροναϊού στη σχολική κοινότητα.


«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά» ανέφερε ο λοιμωξιολογός Νίκος Σύψας.
Πρόσθεσε μιλώντας στο Open ότι υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά.

«Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
« Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τόνισε ακόμη πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από ποια τάξη θα χρησιμοποιείται η μάσκα. «Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας» είπε.

Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά τεστ και δωρεάν μάσκες

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να υπάρχει μείωση στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση.
Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, σημείωσαν ότι το άνοιγμα των σχολείων με όλους τους μαθητές και χωρίς επιπλέον μέτρα, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Οι δύο πρώην υπουργοί καταγγέλλουν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει» και «υποκριτική επίκληση της δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση».

«Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας, τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό, σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση» αναφέρουν, σημειώνοντας πως σε «αίθουσες 20-30 τετραγωνικών» θα είναι «στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις».

Οι δύο βουλευτές τονίζουν εξάλλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο, κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», μεταξύ των οποίων είναι: έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών, δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τάξεις 10-12 μαθητών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline