Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:57:38

Πώς ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Με το πορτοκαλί συναγερμό φλερτάρει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Με το πορτοκαλί συναγερμό φλερτάρει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών η συμπρωτεύουσα να περάσει στο επίπεδο 3, αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, γκρεμίζοντας όσα με τόσο κόπο είχε καταφέρει.

Θεσσαλονίκη: Από τα 50 κρούσματα στα 2 και από εκεί πάλι στα 50

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.

Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».
Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.
Πλέον ο πρωθυπουργός, οι επιδημιολόγοι αλλά και οι τοπικοί φορείς έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους εκεί, ενώ οι συστάσεις προς τους πολίτες και ειδικότερα προς τους νέους είναι καθημερινές.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 4 ημέρες έχει συνολικά 243 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 60 κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.
Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Τι πήγε στραβά και κατρακύλησε η Θεσσαλονίκη ξανά

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία εβδομάδα για αρκετούς λόγους.

Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.
Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα.
Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (π.χ μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους.
Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα η συγκέντρωση φοιτητών σε εσωτερικούς χώρους αυτό το διάστημα.

Αυξάνονται τα κρούσματα- Αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι

Τέλος ενδεικτικό του προβλήματος στην συμπρωτεύουσα είναι πως ο κοροναϊός φαίνεται να «χτυπά» και το μεγαλύτερο νοσοκομείο εκεί, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνωμένοι.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας (19/10) επισημάνθηκε από τους λοιμωξιολόγους ότι ο 1 στους 2 θετικούς στον ιό που έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 ως 29 χρονών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό της συμπρωτεύουσας, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε διπλασιασμός στις εισαγωγές στην κλινική Covid-19 μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα από τους 10, οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 20, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο voria.gr.

Οι συνολικές νοσηλείες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 85, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 13, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Κι όλα αυτά ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν 10 κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι σε όσους εργάζονται στο νοσοκομείο.
Τέλος σημειώνεται πως Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να επισκεφτεί την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline