Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:48:30

Βασιλακόπουλος: Να επιβληθεί καθολικό lockdown

Για καθολικό lockdown στη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι νομοί της Μακεδονίας και ένας της Θράκης είναι προβληματικοί από καιρό και παραμένουν.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «Από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστείς να μπει στο νοσοκομείο και στις μονάδες θα χρειαστείς κάποιες μέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6.

Άρα τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει αυτό».

Έπειτα, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως «Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα».

Ενώ πρόσθεσε:

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί».

Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς

Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ, και κατά πόσο η αύξηση του αριθμού αυτών θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ίδιος τόνισε ότι «Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς. Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440 χιλιάδες τεστ. Εμείς κάνουμε 210. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς. Εμείς 150. Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ. Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες. Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι σε σχέση με έναν γενικό γιατρό στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα δεν ισχύει ότι δε λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχουν και κάποιο γιατρό στον οποίο απευθύνονται για τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλα θα αποφασιστούν στο τέλος της εβδομάδας

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την άρση ή μη του lockdown, που όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου.

«Προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων» είπε στο Mega η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε.

Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων όπως είπε.

«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» ανέφερε.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline