Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:11:20

Πρόεδρος ΕΟΦ για κορωνοϊό: Αν χρειαστεί ετήσιος εμβολιασμός όπως με τη γρίπη

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου για τα εμβόλια και την πολιτική εμβολιασμών. Η απόφαση για την επανάληψη του εμβολιασμού θα είναι πρώτον, συνάρτηση της εκτίμησης του βαθμού ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, πόσο δηλαδή διατηρείται η ανοσία του εμβολιασμένου, και δεύτερον σε επίπεδο ανοσίας πληθυσμού επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Δημήτρης Φιλίππου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Προκείμενου να σπάσει ο κύκλος της πανδημίας μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη δόση. Στη γρίπη υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός. Αν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο για να αποφύγουμε την πανδημία, θα το επαναλαμβάνουμε" αποσαφήνισε. Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΦ έχει αναλάβει την εύκολη και αδιάλειπτη επικοινωνία των εμβολιασμένων με τον Οργανισμό για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όπως διευκρίνισε, "δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποιος ασυμπτωματικός ή κάποιος που είχε νοσήσει στο παρελθόν και θα εμβολιαστεί θα εμφανίσει κάποιου είδους επιπλοκή... Κάποιος ο οποίος έχει "τίτλο αντισωμάτων" μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος άλλος ώστε συνολικά να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε ταχύτερο δυνατό χρόνο".

Όπως επισήμανε ο κ. Φιλίππου ο ΕΟΦ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα προκείμενου να διεξαγάγει όλες τις απαιτούμενες διεργασίες για να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας, αλλά και για να διασφαλίσει την ποιότητα την ασφάλεια αποτελεσματικότητά του.

"Κάθε φάρμακο ή εμβόλιο που κυκλοφορεί στη χώρα μας παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια του εμβολίου ή του φαρμάκου και δίνεται η πιθανότητα καταγραφής σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, είναι η λεγόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση ή κίτρινη κάρτα" εξήγησε.

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, στο πλαίσιο των γενικών δοκίμων. "Δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φάρμακου, άλλα έκτακτης χορήγησης που προβλέπεται στις ΗΠΑ άλλα όχι σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία ώστε να γίνουν οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία τους όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline