Σάββατο 20 Απριλίου 2024  04:30:28

Δέκα μήνες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, δέκα ακριβώς μήνες πριν, όταν καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επρόκειτο για μία 38χρονη η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.


Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση για τις επαφές της 38χρονης...
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Έκτατε έχουν περάσει δέκα μήνες με την Ελλάδα να έχει έρθει αντιμέτωπη με δύο κύματα της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, χιλιάδες νεκρούς, και εκατοντάδες συνανθρώπους μας να δίνουν ακόμη μάχη για τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ.

Η εφιαλτική εξέλιξη της πανδημίας

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εμφανίστηκε με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ τα στοιχεία για τον Μάρτιο, τον πρώτο ουσιαστικό μήνα όπου υπήρξε καταγραφή συνολικών στοιχείων για κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, δεν τρόμαζαν και σίγουρα δεν μας προετοίμαζαν για το τι θα ακολουθούσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο, καταγράφηκαν συνολικά 1.314 κρούσματα, υπήρξαν 85 διασωληνωμένοι και 49 νεκροί.
Ο Απρίλης έκλεισε με 2.591 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, 38 διασωληνωμένους και 140 νεκρούς.
Η εξέλιξη της πανδημίας τον Μάιο ήταν αργή καθώς καταγράφηκαν λίγα κρούσματα λόγω και του lockdown που ήταν σε ισχύ.
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ άρχισε μετά τον Αύγουστο.

Από τους 266 νεκρούς που θρηνούσε συνολικά η χώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, φτάσαμε στους 391 τον Σεπτέμβριο, στους 626 τον Οκτώβριο ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είχαν χάσει τη μάχη λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, 2.426 συμπολίτες μας.
Μέχρι και χθες 25 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας έφτανε τους 4.507 νεκρούς ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίους δέκα μήνες, ανήλθε σε 134.852 κρούσματα.

Υπομονή και τήρηση των μέτρων για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Εφτά εβδομάδες μετά το τελευταίο lockdown στην Ελλάδα, οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες του στην έλευση του εμβολίου.

Παρά τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε ένα μέρος του πληθυσμού σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.

Το στοίχημα πλέον είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός με ταχύτατους ρυθμούς, να εγκριθούν και εμβόλια άλλων εταιρειών προκειμένου να έρθουν περισσότερες δόσεις το επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline