Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φυσιολογική» η καγκελάριος Α. Μέρκελ

Αγαπάει τα λουλούδια, το λευκό κρασί, μαγειρεύει σαν κάθε γυναίκα. Παράλληλα φοβάται τις καταιγίδες και τα σκυλιά, της αρέσει το ποδόσφαιρο, καλλιεργεί πατάτες στο εξοχικό της.

Σερβίρει η ίδια κάθε πρωί τον καφέ του συζύγου της, προτιμά τα φρούτα και τα τυριά από το επιδόρπιο και όταν εκνευριστεί, χρησιμοποιεί συχνά την λέξη «σκ...». Η Άγγελα Μέρκελ είναι «μια σχεδόν φυσιολογική γυναίκα», γράφει ο Νικολάους Μπλόμε, αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της Bild, στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο «Άγγελα Μέρκελ: Η καλλιτέχνις της αναποφασιστικότητας».

Σύμφωνα με εκτεταμένα αποσπάσματα που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι, όπως πολλοί πιστεύουν, μια «πεινασμένη για εξουσία οπορτουνίστρια», αλλά οι επιλογές της χαρακτηρίζονται συνήθως από δισταγμό. «Βήμα-βήμα», είναι η πρακτική της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Γερμανίας.

«Αυτή η Καγκελάριος μπορεί να διαχειριστεί την κρίση», τονίζει ο συγγραφέας, την επικρίνει ωστόσο για έλλειψη δημιουργικότητας και επειδή, όπως λέει, από την αρχή της κρίσης παρουσίαζε διαρκώς την πολιτική της ως «μοναδική επιλογή, χωρίς εναλλακτική». Παρόλα αυτά ο Μπλόμε θεωρεί ότι «το μεγάλο μάντρα» της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν και παραμένει «η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης» και σημειώνει ότι η ίδια «κατόρθωσε να καθοδηγήσει την χώρα της στην σοβαρότερη κρίση της».

 

 

Πολυμέσα