Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:18:10

Αυξάνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ της Αττικής- Στο 63% η κάλυψη

Την ανησυχία των υγειονομικών αρχών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και ειδικά σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού. Ανάφερε δε ότι αν και σημειώνονται μειώσεις στους νοσηλευόμενους, η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ της Αττικής βρίσκεται στο 63%, ποσοστό αρκετά υψηλό.


Όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος προσδιορίστηκε μέχρι και χθες στα 547 κρούσματα, σημειώνοντας άνοδο, με τη μέση ηλικία να είναι τα 48 έτη. Το ανησυχητικό είναι ότι σημειώνεται άνοδος στους 75 ετών και άνω.

"Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα είναι 5324, με τα 2374 να εντοπίζονται στην Αττική, γεγονός που ανησυχεί και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης οι περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες είναι η Θήρα, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία, ενώ μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων οι Μαγνησία, Εύβοια και Αχαΐα καθώς επίσης ο Κεντρικός, Βόρειος και Ανατολικός Τομέας της Αττικής", επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ακόμη ότι στα νοσοκομεία βρίσκονται 1445 ασθενείς με covid παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σήμερα έγινα να 112 νέες εισαγωγές. Η δε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ είναι σχετικά υψηλή στο 48% της Επικράτειας, με 63% στην Αττική και 50% στην Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο μέτωπο των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι το εμβολιαστικό σχέδιο αναπτύσσεται με βάση τα εμβόλια που λαμβάνουμε και δεύτερον με το να εξασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη.

Τόνισε ότι ενώ η διαδικασία ανακάλυψης εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς, από την πλευρά η παραγωγή και διάθεση παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ευρώ ΑΕΠ, στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline