Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:41:31

Τελευταίες εκτιμήσεις. Πιθανόν εντόπιος φανατικός ή ημίτρελος δολοφόνος. Σοβαρή εκδοχή η «ατομική τρομοκρατία» Κύριο

Mπ. Ομπάμα: Τρομοκρατική πράξη γενικώς οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη.

 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φωτισθεί σημαντικές πτυχές του εγκληματικού εγχειρήματος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης προχθές, δεν έχουν προκύψει στοιχεία και ντοκουμέντα, βάσιμες εκτιμήσεις καταλήγουν να υποστηρίζουν ότι η ατομική τρομοκρατία είναι η κύρια αιτία-εξήγηση.

Οφειλόμενη σε κάποιο εντόπιο φανατικό αμερικανό ή αλλοδαπό με πολύχρονη διαβίωση στις ΗΠΑ η σε ένα ημίτρελο δολοφόνο από το πλήθος των επιδιδόμενων σε μαζικές δολοφονίες (με βόμβες ή άλλες μεθόδους, όπως ο βαρύς οπλισμός, οι χειροβομβίδες κλπ). Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δεν έχουμε «επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου 2011» με την επιχείρηση στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, τις ομάδες αυτοκτονίας, τους έξωθεν φανατικούς και τα 3.000 αθώα θύματα, όλα αυτά οφειλόμενα στην εισαγόμενη διεθνή τρομοκρατία του Μπην Λάντεν.

Χωρίς να αποκλείονται δράστες-παραφυάδες τέτοιων νοοτροπιών και επιδιώξεων θεωρείται ότι στην περίπτωση της Βοστώνης υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις.

Οι δολοφόνοι είτε έδρασαν ατομικά (το πολύ με κάποιο βοηθό) είτε μάλλον δεν λειτούργησαν μόνο με θρησκευτικό-φυλετικό φανατισμό, και χωρίς άλλες ιδεοληψίες, πιο έντονες όπως εκείνες για κοινωνικής βία- εκδίκησης τύπου ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη «τρομοκρατική πράξη» και επισήμανε τις αμφιβολίες των διωκτικών και ερευνητικών αρχών για το κατά πόσον οι αυτουργοί της «ειδεχθούς και θρασύδειλης ενέργειας» είναι ξένοι ή Αμερικανοί υπήκοοι.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται βόμβες με στόχο αθώους πολίτες, πρόκειται για μία τρομοκρατική πράξη» τόνισε ο Ομπάμα στο μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, καλώντας συνάμα τους συμπατριώτες του σε επαγρύπνηση. Δεν σηματοδότησε την τρομοκρατική πράξη αυτή με κάποια διεθνή διάσταση, ισλαμικού φανατισμού κλπ.

Μια μέρα μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις βομβών κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυμάτισαν 144, δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις κι οι Αμερικανοί περιμένουν απαντήσεις, την ώρα που ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Ένα 8χρονο αγόρι είναι μεταξύ των νεκρών, 8 παιδιά είναι ανάμεσα στους τραυματίες και 17 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 10 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, εάν πρόκειται δηλαδή περί εσωτερικής ή εξωτερικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τη γερουσιαστή Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν δεχθεί καμία προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση. Μολονότι έχουν ανακριθεί έως τώρα διάφορα άτομα δεν υπήρξε καμία προσαγωγή υπόπτου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη και του πρότεινε τη βοήθεια της Ρωσίας στην έρευνα γι' αυτό το «βάρβαρο έγκλημα».

Σε τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει αυστηρά αυτό το βάρβαρο έγκλημα και εκφράζει την πεποίθηση πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό των προσπαθειών όλης της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν εξάλλου «υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει σε περίπτωση ανάγκης τη βοήθειά της στην έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές».

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline