Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  03:57:46

Γιώργος Κουρής: Τα κόμματα της δραχμής έρχονται

Έπρεπε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να χάσουν τις δουλειές τους περί το 1,5 εκατ. άτομα, να μπει ταφόπλακα στις συντάξεις και την κοινωνική πρόνοια, προκειμένου να εξυγιανθεί το Δημόσιο.

του Γιώργου Κουρή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Το Δημόσιο όμως δεν εξυγιαίνεται με το να κόψεις το 40% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ή να απαγορεύσεις τις προσλήψεις. Το Δημόσιο εξυγιαίνεται εφόσον μπει νέο αίμα με προσόντα και όρεξη για να δουλέψει και αυτό λειτουργήσει για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Γονάτισε κάθε κοινωνική τάξη και δημιουργήθηκαν εφιαλτικές καταστάσεις για το μέσο νοικοκυριό, προκειμένου να έλθει η τρόικα να μας πει ότι πρέπει να φύγουν 15.000 παλιοί και άχρηστοι ώστε να προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι και χρήσιμοι. Ένα γεγονός που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλών ετών και να είχε αναγεννηθεί όλος ο Δημόσιος τομέας, αν δεν ήταν άχρηστοι η πλειοψηφία των πολιτικών που εμείς στείλαμε στο κοινοβούλιο. Αν υπήρχε μια σωστή και στιβαρή δημόσια διοίκηση, έξω από τις κομματικές φράξιες, είναι σίγουρο ότι θα είχε τεθεί φρένο σε πολλές από τις σπατάλες στο Δημόσιο που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Τώρα πλέον με ταχύς ρυθμούς η οικονομία μας αποσυντίθεται. Αντιπροσωπευτική απόδειξη πόσο δύσκολο είναι να προσελκύσουν οι τράπεζες κεφάλαια για να καλύψουν έστω το 10% της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησής τους. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιάκοπο αναβρασμό απεργιών, με τα ποινικά αδικήματα να κορυφώνονται, τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες να μην έχουν τελειωμό. Ταυτόχρονα τα πολιτικά κόμματα, σε πλήρη αδυναμία να βρουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, αδιόρθωτα ψάχνουν με ποιο τρόπο θα αλιεύσουν ψήφους σε ένα όλο και πιο θολό τοπίο.

Τα χειρότερα όμως βρίσκονται μπροστά μας. Η ΕΕ επισημοποιεί αυτό που όλοι φοβόμασταν μετά την χρεοκοπία της Κύπρου. Οι καταθέτες πλέον καθίστανται συνυπεύθυνοι για τους κακούς χειρισμούς των διοικήσεων των τραπεζών. Η πιθανή χρεοκοπία τράπεζας θα τους βαρύνει με κούρεμα, αφήνοντας τις αρμόδιες να ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών εποπτικές αρχές σχεδόν στο απυρόβλητο, ενώ είναι αμφίβολο αν αυτές έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους.

Στην Ελλάδα όμως το κούρεμα των καταθέσεων έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια. Όσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία (κάποιο 80% των ελλήνων) ξέρουν πολύ καλά ότι ΦΑΠ, ΤΑΠ, τα χαράτσια και πολλά άλλα τέλη και φόροι πάνω στην ακίνητη περιουσία, τους έχει αναγκάσει να μειώνουν τις καταθέσεις προκειμένου να πληρώσουν την εφορία. Η μεθόδευση του Ελληνικού τύπου κουρέματος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν έχει σχέση αν η ακίνητη περιουσία αποδίδει (από ενοίκιο, καλλιέργειες, κλπ.), αλλά φορολογείται ακόμα και όταν η απόδοση είναι μηδενική εφόσον αποτελεί εξ ορισμού τεκμήριο υψηλού εισοδήματος, είτε αυτό υπάρχει, είτε όχι.

Τα έσοδα όμως του κράτους τελικά μειώνονται και το Δημόσιο χρέος αυξάνεται και μας έχει πλακώσει, ενώ το αδέξιο «χέρι» της ΕΕ μας σπρώχνει σε μια ανελέητη λιτότητα. Το Δυστυχές για εμάς είναι ότι όλες οι Νότιες χώρες της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος) πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τα χρέη των Νοτίων πολλαπλασιάζονται και αναμένεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 120% του ΑΕΠ τους εφέτος, ενώ των Βορείων έχουν σταθεροποιηθεί στο 84% (βλέπε γραφικό). Επίσης, με βάση το 2006, ένα έτος δηλαδή προτού ξεσπάσει η διεθνής κρίση, οι προβλέψεις για το 2013 είναι ότι όλοι μαζί οι Νότιοι θα έχουν χάσει τουλάχιστον 6% από το πραγματικό τους ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ των Βόρειων θα έχει ανέβει κατά 5%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε μια 7ετία η υπάρχουσα μεγάλη διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων Βορρά και Νότου στην Ευρώπη έχει διευρυνθεί επί πλέον κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Δεν σταματά όμως μέχρι εκεί η διάσταση μεταξύ των δύο αυτών περιοχών της Ευρωζώνης, όπου εμείς παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την ανεργία στα ύψη και να μην κάμπτεται (βλέπε γραφικά), η κοινωνία ζητά ανατροπή των ισχυουσών πολιτικών και κυβερνήσεων. Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις χώρες τις Ευρωζώνης κόμματα με «έμβλημα» την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.alavanos 87

Αυτή την στιγμή αποκρυσταλλώνονται τρεις τάσεις. (α) Οι οικονομικές διαφορές μεταξύ Νοτίων και Βορείων της Ευρωζώνης μεγαλώνουν και δεν υπάρχει εκτίμηση πότε αυτό, και αν, μπορεί να βελτιωθεί. (β) Τα πολιτικά κόμματα που ωθούν σε διάσπαση την Ευρωζώνη διογκώνονται και απειλούν την συνοχή της. (γ) Η Γερμανία «κακοποιεί» την Κύπρο και έμμεσα πλέον δείχνει προς όλους τους Νότιους, και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα, την πόρτα της εξόδου.

Η δεύτερη ταχύτητα στο ευρώ, που ήδη έχει δημιουργηθεί με τα τεράστια spreads, ή καπέλα, στον τρόπο δανεισμού των Νότιων χωρών, φαίνεται διαχρονικά να επεκτείνεται και να διαχέεται παντού στην οικονομική ζωή. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόμμα της δραχμής έχει πλέον βάση, είτε αυτό έρχεται γιατί εμείς το θέλουμε, είτε γιατί η μπότα του οικονομικού ιμπεριαλιστή μας το επιβάλει.

dxreos1

 

dxreos2

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline