Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  14:35:07

Πότε και πως να φοράμε διπλή μάσκα

Η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο θέμα: «Εγώ φοράω διπλή μάσκα εδώ και τρεις μήνες, καθώς κινούμαι σε ένα περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, με ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό».

Ως προς το πότε πρέπει να φορέσουν οι πολίτες διπλή μάσκα, απάντησε «όταν είναι σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή μέσα στα μέσα μεταφοράς, σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς ανθρώπους, όταν πάμε σε ένα νοσοκομείο. Ξέρεις πιά ο καθένας νομίζω, μετά από έναν χρόνο, που πρέπει να φορέσει διπλή μάσκα, η οποία προσφέρει προστασία πάνω από 92%»

Πώς θα φοράμε τη διπλή μάσκα

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 95% με τις διπλές μάσκες ακόμη κι αν κοντά μας βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί, αρκεί στον χώρο που θα βρεθεί ο ίδιος και όλοι γύρω του να φορούν 2 σφιχτές χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό πάνινης και χειρουργικής.

In lab tests with dummies, exposure to potentially infectious aerosols decreased by about 95% when they both wore tightly fitted masks, a new @CDCMMWR finds. #WearAMask that fits tightly to your face to stop the spread of #COVID19. More: https://t.co/gi3OLBCnWi. pic.twitter.com/Jt55LUECER
— CDC (@CDCgov) February 10, 2021

Ο σωστός τρόπος της χρήσης διπλής μάσκας, είναι να φοριέται η ιατρική -που είναι μιας χρήσης- και από πάνω η υφασμάτινη.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Η μάσκα πρέπει να έχει κατάλληλο μέγεθος

«Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Για παράδειγμα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται. Βέβαια δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμο να κυκλοφορεί με τη μύτη απ' έξω ή τη μάσκα στο σαγόνι... Προφανώς αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο ούτε τους άλλους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline