Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:26:29

Στη «μάχη» και άλλα νοσοκομεία της Αττικής

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα εξελίσσεται το νέο επιδημικό κύμα στη χώρα μας, ενώ σταδιακή αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς τα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίζονται στη χώρα μας και το πόσο επηρεάζουν την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.784 νέα κρούσματα της COVID-19 και 39 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι σε ΜΕΘ 367 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα τα 880 εντοπίστηκαν στην Αττική. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα των Αθηνών όπου πλέον καταγράφονται περισσότερα από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ημερησίως. Σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 183 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα 103, 42 στο Ηράκλειο, 41 στη Λάρισα και 31 στην Κορινθία.

Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν επιπλέον 242 στελέχη με μεταλλάξεις εκ των οποίων τα 226 αφορούν στο βρετανικό στέλεχος και 12 στο νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 δείγματα θετικά στο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας σε 34 περιφερειακές ενότητες, και 27 στο νοτιοαφρικανικό.

Οι ειδικοί του δικτύου ανακοίνωσαν και τον εντοπισμό ενός κρούσματος με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1 που εντοπίστηκε στο πλαίσιο μεγάλης επιδημίας στην Ουγκάντα και το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εγχώριο και προέρχεται από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Προχθές, 292 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 265. Ειδικά στην Αττική όπου η πίεση είναι πολύ έντονη, είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια αύξησης των κλινών εντατικής για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό, ενώ στη «μάχη» ρίχνονται και νοσοκομεία τα οποία έως τώρα δεν έχουν δεσμεύσει ΜΕΘ COVID.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» στο οποίο, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία διακομιδής των ασθενών που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία προκειμένου να μετατραπεί σε μονάδα COVID. Έως σήμερα αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία και επιπλέον 14 κλίνες στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ που ζητεί τώρα την επίταξη «χωρίς αστερίσκους» των ιδιωτικών ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, γεμάτες ήταν οι μονάδες COVID των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Ελπίς, Ασκληπιείο και Θριάσιο. Έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και παρότρυνση για εμβολιασμό έναντι της COVID απηύθυνε χθες ο Βασίλης Κικίλιας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

«Παροτρύνω ξανά όλους να εμβολιαστούν», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός των μέτρων ατομικής προστασίας και του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε αποσυμπίεση το ΕΣΥ και σε προστασία των συμπολιτών μας». Ο υπουργός βρέθηκε στο πανεπιστημιακό του Ρίου για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, η οποία παρέμενε κλειστή από το 2017.
Η κλινική διαθέτει 20 κλίνες και ΜΕΘ 2 κλινών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ είναι πλήρως στελεχωμένη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline