Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  10:38:05

Kινεζικά και ρωσικά εμβόλια με δική σας ευθύνη, λέει η Κομισιόν στις χώρες-μέλη

Απάντηση στην απόφαση της Ουγγαρίας να εγκρίνει και να προμηθευτεί δύο εμβόλια Covid-19 που δεν έχουν λάβει το πράσινο φως του ΕΜΑ. «Για τα εμβόλιά μας στηριζόμαστε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Οτιδήποτε πέραν αυτού κάνουν οι χώρες μέλη είναι δική τους ευθύνη» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφαν ντε Κεερσμέκερ.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της Ουγγαρίας να εγκρίνει και να προμηθευτεί δύο εμβόλια Covid-19 που δεν έχουν λάβει το πράσινο φως του ΕΜΑ, το ρωσικό Sputnik V και το BBIBP-CorV της κινεζικής Sinopharm, καθώς και στην αντίστοιχη απόφαση της Τσεχίας για το Sputnik V.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική «δεν έχει καταρρεύσει» διαβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να συνάψουν μονομερείς συμφωνίες με προμηθευτές που δεν περιλαμβάνονται στα συμβόλαια της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε ωστόσο ότι η επείγουσα έγκριση εμβολίων από μεμονωμένα κράτη είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη από την διαδικασία που ακολουθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline