Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  18:37:02

Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca - Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του

Οι «μυστήριες» θρομβώσεις σε εμβολιασμένους που διχάζουν τους ειδικούς - Τι απαντά η εταιρία - Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Ντόμινο» αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε πολλές χώρες και αφορούν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19. Υπέρ της συνέχισης της χρήσης του τάσσονται οι αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», ξεκαθαρίζει η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή, αρμόδια επιτροπή για τους εμβολιασμούς της Ιρλανδίας συνέστησε την προληπτική αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Αυστρία ανέστειλε τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου προκειμένου να διερευνήσει τη σχέση του με θρομβοεμβολικό επεισόδιο που είχε μάλιστα μοιραία κατάληξη για μια 47χρονη γυναίκα.

Αμέσως, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και εν συνεχεία ακολούθησαν η Νορβηγία, η Ισλανδία η Δανία, η Βουλγαρία, και Ταϊλάνδη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline