Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:38:39

Υποχρεωτικός έλεγχος, αφού δεν εμβολιάζονται

Σε υποχρεωτικό rapid τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 θα υποβάλλεται εφεξής δύο φορές την εβδομάδα το προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.

Αυτό το μέτρο αποφάσισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά και το τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού σε ασθενείς και εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά.

Έως χθες το μεσημέρι είχαν βρεθεί περίπου 40 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου και 20 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό. Από το προσωπικό που βρέθηκε να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τουλάχιστον 11 είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 55% του προσωπικού του Μεταξά, ενός ογκολογικού νοσοκομείου, έχει κάνει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αντίστοιχο είναι το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί συνολικά στο ΕΣΥ. Στο αρχικό κάλεσμα του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ανταποκριθεί πέντε στους δέκα υγειονομικούς (50%), ποσοστό που έχει αυξηθεί πλέον στο 55% και αναλύεται ως εξής: 70% στους γιατρούς (σε κάποια νοσοκομεία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% και 90%) και 40%-45% στο λοιπό προσωπικό. Το συνολικό ποσοστό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα που θα ανέμενε κανείς στον ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο των επαγγελματιών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτίθενται οι ίδιοι περισσότερο από όλους και, ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ασθενών, για τη νοσηλεία των οποίων είναι υπεύθυνοι.

Σε αυτή τη φάση, όσοι εκ των υγειονομικών άλλαξαν στάση έναντι των εμβολίων και επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε περιμένουν να «περισσέψει» κάποια δόση λόγω της μη προσέλευσης πολιτών στο σχετικό ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και περιμένουν τη σειρά τους. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «στην αρχή κάποιοι, λανθασμένα, ήταν διστακτικοί στο εμβόλιο. Όμως τώρα πολλοί είναι οι υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν. Εμείς ζητάμε να μας δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία και να εφαρμοστεί ξανά ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ με ειδικές λίστες στα νοσοκομεία».

Οι ασθενείς του νοσοκομείου Μεταξά που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο στον έκτο όροφο του νοσοκομείου. Χθες η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς σε ανακοίνωσή της τόνισε την ανάγκη τα νοσοκομεία που κατ' εξοχήν περιθάλπουν ογκολογικούς ασθενείς και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Μεταξά, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς και ο Άγιος Σάββας, «για ευνόητους λόγους αποφυγής ενδονοσοκομειακής διασποράς σε ευαίσθητο ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό ασθενών, να μην έχουν πτέρυγες COVID».
.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline