Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 60% σε ένα μήνα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας όμως ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν περιθώριο για εφησυχασμό.


«Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη αυτή τη φορά, πήραμε τα μαθήματά μας με τον πιο σκληρό τρόπο, προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κλούγκε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 1,7 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου, σε 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση σε τουλάχιστον 8 χώρες, όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα από 150 ανά 100.000 κατοίκους. Ο Κλούγκε σημείωσε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι τους επόμενους μήνες η αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και, βεβαίως, ενώ χαλαρώνουν τα κοινωνικά μέτρα, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να διπλασιαστεί».
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί το 23% των κατοίκων με τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 11% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Τα εμβόλια μπορούν να είναι ένα φως στο τούνελ, αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.
Βελτίωση της κατάστασης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80. Το 75% έχει εμβολιαστεί πλήρως, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των κρουσμάτων, από 27,4 ανά 10.000 κατοίκους το Δεκέμβριο, στο 6,2% το Μάιο.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει και η θνησιμότητα, από 9,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το Δεκέμβριο του 2020, στους 9,0 το Μάιο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 26 από τις 53 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Ευρώπη, μια διασπορά που, όπως διευκρινίστηκε, οφείλεται κυρίως στα διεθνή ταξίδια.

Πολυμέσα