Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:24:32

Μόσιαλος προειδοποιεί: Απίθανο να μας προστατεύσουν από μεταλλάξεις τα εμβόλια

«Τα τρέχοντα εμβόλια είναι απίθανο να μας προστατεύσουν από τις παραλλαγές του ιού στο μέλλον», επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο in.gr.


Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι λεγόμενες «αναμνηστικές» δόσεις των εμβολίων θα γίνουν κυρίως για δύο λόγους: «Γνωρίζουμε καταρχάς πως κάποιοι δεν αναπτύσσουν ικανοποιητική ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ανοσοκατεσταλμένων, γίνονται και μελέτες μέτρησης αντισωμάτων, και γνωρίζουμε πως κάποιο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται καλά στα εμβόλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί επαναληπτική δόση», εξήγησε.

Και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα, «όσο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης παραλλαγών. Οι μελλοντικές παραλλαγές, λοιπόν, ίσως να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε αναφέροντας, ωστόσο, ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια «προετοιμάζουν την παραγωγή, ώστε να καλύψει κατά το δυνατόν το πρόβλημα που θα προκύψει».

Σε κάθε περίπτωση, φυλάμε τα ρούχα μας και, κυρίως, την υγεία – τόσο τη δική μας, όσο και των άλλων, συνεχίζοντας να τηρούμε μέτρα προστασίας, χωρίς να ρισκάρουμε πισωγυρίσματα, που δεν αντέχουν ούτε τα συστήματα υγείας, ούτε οι εθνικές οικονομίες, ούτε οι λαοί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline