Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ύφεση αρχίζει να βρίσκεται η πανδημία

Σε ύφεση βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στην χώρα τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να είναι κάτω από 1000.Οπως ήδη συνέβη χθες Κυριακή.


«Σε σχετικά καλή πορεία η πανδημία. Υπάρχει ύφεση 15%, ελπίζουμε να συνεχιστεί. Μέχρι μέσα με τέλη Ιουνίου, μπορεί κάτω από 1000 κρούσματα την ημέρα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν είχε κάποια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός. Όταν το 50% θα έχει εμβολιαστεί με μια δόση, περίπου μέσα με τέλη Ιουλίου, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πέντε περιπτώσεις παρενεργειών από AstraZeneca στην Ελλάδα, από τους σχεδόν 945.000 εμβολιασμούς που έγιναν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Πέντε περιπτώσεις στο ένα εκατομμύριο. Ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό που είναι αποδεκτό διεθνώς. Να χωριστούν κατά ηλικιακή ομάδα οι περιπτώσεις. Και να δούμε αν το ποσοστό είναι ανάλογο του διεθνούς αποδεκτού ποσοστού. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το ηλικιακό όριο. Έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα το AstraZeneca. Απλώς πρέπει να καθοριστεί καλύτερα την ηλικιακή ομάδα ή το φύλο» σημείωσε.

Για τον εμβολιασμό των ανήλικων, είπε ότι μια διεθνής έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών που εμβολιάστηκαν είχαν καλή ανοσιακή αντίδραση και κανένα δεν νόσησε από Covid. Ωστόσο, συνέχισε, ότι η σχετική μελέτη συνεχίζεται.

Τέλος, εκτίμησε ότι μέχρι να εμβολιαστεί το 50-60% του πληθυσμού θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

Πολυμέσα