Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:07:14

Εμβόλιο AstraZeneca: Ακόμη μικρότερη η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση

Ασφαλέστερο το επαναληπτικό τσίμπημα και από το αρχικό, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας. Η δεύτερη δόση των εμβολίων της AstraZeneca έχει ακόμη μικρότερο ποσοστό εμφάνισης θρομβώσεων από το έτσι κι αλλιώς σπάνιο φαινόμενο που έχει καταγραφεί μετά την πρώτη δόση του βρετανοσουηδικού σκευάσματος, σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδότησε η ίδια η φαρμακευτική εταιρία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην εγκυρότατη ιατρική επιθεώρηση Lancet, το εκτιμώμενο ποσοστό εμφάνισης θρομβώσεων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέρχεται μόλις στις 2,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, ή 0,00023%. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο εκείνου όσων δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, δηλαδή το γενικό ποσοστό στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η αναλογία εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου αυτού ήταν 8,1 ανά εκατομμύριο, ή 0,00081%.

Αυτά πρακτικά δείχνουν ότι δεν έχει νόημα να αναβάλλει ή να αποφεύγει κανείς τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου από φόβο μήπως αναπτύξει αυτή τη σπανιότατης μορφής θρομβοπενία στο αίμα του.

Η έρευνα έλεγξε τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν 14 μέρες μετά τον εμβολιασμός με την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου από τις 30 Απριλίου και μετά.
«Αν δεν καταγραφούν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη χορήγηση και των δύο δόσεων του Vaxzevria», δήλωσε αναφερόμενη στο εμβόλιο με το εμπορικό του όνομα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, σερ Μενέλαος Πάγκαλος.
Ο 54χρονος Ελληνοβρετανός νευροεπιστήμονας τόνισε ότι απαιτούνται και οι δύο δόσεις του εμβολίου για την προστασία του πληθυσμού από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Από τις δεκάδες εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, μόνο 316 περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline