Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  02:59:17

Η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτη

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων κατοίκων της Κρήτης αποτελεί μια πολύ μεγάλη δεξαμενή. Με εξαίρεση το Λασίθι (65%) και τα Χανιά (55%), όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι καλή, στις άλλες περιοχές οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου στο 60%.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το διαπιστώνουμε συνεχώς στις ιχνηλατήσεις μας, όταν προκύπτουν συρροές κρουσμάτων, εντοπίζονται πάντα εργαζόμενοι αυτού του χώρου. Συμμετέχουν, δυστυχώς, στη διασπορά και λόγω του ότι δεν είναι εμβολιασμένοι και διότι δεν τηρούν τα μέτρα».

Στα νοσοκομεία του νησιού μέχρι και την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν 183 ασθενείς, εκ των οποίων οι 44 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 25 διασωληνωμένοι. Συνολικά η Κρήτη μετράει 254 θύματα λόγω κορωνοϊού. «Το τελευταίο δίμηνο το 1/3 των νοσηλευομένων είναι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι που δεν έχουν καλή εξέλιξη. Και οι νεότεροι που νοσηλεύονται δίνουν μεγάλη μάχη τόσο με τη νόσο COVID όσο και με τον εαυτό τους, έχοντας μετανιώσει που δεν εμβολιάστηκαν ενώ είχαν τη δυνατότητα», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Με το κύμα των ασθενών με σοβαρή νόσο λόγω κορωνοϊού να δυναμώνει συνεχώς -ο ημερήσιος αριθμός εισαγωγών το τελευταίο 10ήμερο είναι 21- τα νοσοκομεία δρομολογούν επιχειρησιακές αλλαγές. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος είχε μεταβεί στην Κρήτη με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου προ δύο εβδομάδων για τον λόγο αυτό, βλέποντας την επιδημία να φουντώνει στο νησί.

Οι διοικήσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας και των νοσοκομείων έχουν κληθεί να ενεργοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθεσίμων κλινών με τροποποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα δεσμευτούν κλίνες από τις κλινικές των νοσοκομείων για τις ανάγκες των ασθενών με CΟVID όπως και από τις ΜΕΘ. Hδη η ΜΕΘ του «Βενιζέλειου » έχει 100% πληρότητα με ασθενείς COVID, του ΠΑΓΝΗ 75% και του Nοσοκομείου Χανίων 70%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη, το τείχος εμβολιασμού που έχει οικοδομηθεί, παρότι δεν είναι πολύ υψηλό ακόμη, θα επιτρέψει στα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες εισαγωγές. «Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Υπολογίζουμε ότι αν δεν είχε δημιουργηθεί το εμβολιαστικό τείχος, μέσα σε 10 ημέρες στην Κρήτη θα είχαν καλυφθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ. Θα είχαμε 70 εισαγωγές την ημέρα (πλέον κυμαίνονται γύρω στις 20, δηλαδή θα ήταν τριπλάσιες) και 5 διασωληνώσεις ημερησίως από 1-2 που γίνονται τώρα», υπογραμμίζει ο καθηγητής περιγράφοντας μια μελανή εικόνα για το σύστημα υγείας και κυρίως για τους ασθενείς που έχει αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline