Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:28:53

Έρευνα: Κάθε φορά που τρώτε χοτ ντογκ χάνετε 36 λεπτά ζωής

Για κάθε χοτ ντογκ που τρώτε χάνετε 36 λεπτά από τη ζωή σας. Τουλάχιστον αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature.

Η έρευνα εξέτασε 5.853 τροφές και μέτρησε πώς επηρεάζουν το προσδόκιμο υγιούς ζωής.
Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε σε έναν δείκτη που μετρά το πόσο ωφελεί ή βλάπτει την υγεία μας ένα τρόφιμο, με βάση τα λεπτά υγιούς ζωής που προσθέτει ή αφαιρεί η κατανάλωση μίας μερίδας από αυτό. Στηρίζεται σε μία μελέτη που ονομάζεται Global Burden of Disease και μετρά τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τις επιλογές διατροφής που κάνει κάποιος.

«Για παράδειγμα, 0,45 λεπτά χάνονται για κάθε γραμμάριο επεξεργασμένου κρέατος ή 0,1 λεπτά κερδίζονται για κάθε γραμμάριο φρούτου», εξήγησε στο CNN ο Olivier Jolliet, εκ των συντακτών της έρευνας.

Ένα από τα τρόφιμα που εξετάστηκαν ήταν το χοτ ντογκ. Με 61 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος, όποιος το καταναλώνει χάνει 27 λεπτά υγιούς ζωής. Όταν συνυπολογιστούν και τα συστατικά όπως το νάτριο και τα τρανς λιπαρά, το συνολικό «κόστος» του χοτ ντογκ υπολογίζεται στα 36 λεπτά υγιούς ζωής.
Η κατανάλωση τροφών όπως οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα μη αμυλώδη λαχανικά, από την άλλη πλευρά, επιδρά θετικά στην υγεία.
Παρότι η έρευνα εξετάζει τα τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, δεν είναι τόσο εύκολο να προσπαθήσει κανείς να «ακυρώσει» τις επιβλαβείς διατροφικές επιλογές με πιο επωφελείς, σημειώνει ο Jolliet.

«Ο δείκτης θέλει κυρίως να βοηθήσει τον κόσμο στις επιλογές του και στο να χρησιμοποιεί τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει σε καθημερινή βάση για να κάνει τις μικρότερες δυνατές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες και επιλογές, αλλά να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του και το περιβάλλον», εξηγεί.

Ο στόχος είναι να επιλέγει κανείς καλύτερες τροφές, όχι να χάνει το χρόνο του με την αριθμητική, τονίζει.
Δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογίσει κανείς ποια φαγητά πρέπει να τρώει για να ζήσει ως τα 100, τονίζει η Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, τα νούμερα δεν είναι εντελώς αξιόπιστα.
«Το να αλλάξει κάποιος τη διατροφή, προσθέτοντας ή αποκλείοντας μία τροφή πιθανότατα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτό που μετρά είναι τα διατροφικά μοτίβα», εξηγεί στο CNN.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline