Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:40:52

Βατόπουλος – Έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία – Ποιο είναι το στοίχημα του χειμώνα

«Στη χώρα μας με 60% εμβολιασμένων έχουμε μ.ο. 17 νεκρούς. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γραβάνης.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

«Θα δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα», είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα, έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά «έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες. Στα 5 εκατ εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς», σημείωσε, μιλώντας στο Open.

«Εμένα με ανησυχεί η παγκόσμια κατάσταση. Η Αφρική είναι εμβολιασμένη στο 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανισοκατανομής». Σε ερώτηση πως θα είναι ο φετινός χειμώνας τόνισε: «Αυτό είναι το στοίχημα. (...) Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς, lockdown. Ελπίζουμε να το πετυχουμε».

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

«Χθες στην Κρήτη πέθανε 40χρονος υγιέστατος ανεμβολίαστος», σημείωσε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
«Στη χώρα μας με 60% εμβολιασμένων έχουμε μ.ο. 17 νεκρούς. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Ένα ποσοστό εμβολιασμένων ίσως 50% δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο όταν μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα για αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση», είπε.

«Έχουν εμβολιαστεί 2,8 δισεκατομμύρια και πρέπει να εμβολιαστούν 7 δισ. παγκοσμίως!», πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε πως «αφορά όσους δεν ανέπτυξαν ανοσία με προβλήματα υγείας και στους άνω τους 60».
«Δεν ξέρουμε πότε θα ακολουθήσει ο επόμενος πληθυσμός. Περιμένουμε έρευνες από Ισραήλ κα. Μάλλον αρχές του επόμενου έτους». Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρίες ετοιμάζουν εμβόλια προσαρμοσμένα για τις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα.

Σε σχέση με το χάπι για τον κορωνοϊό υπογράμμισε ότι «τρελαίνει γενετικά τον ιό όταν περάσει στα κύτταρά μας και δεν τον αφήνει να αναπτυχθεί. Ακόμη όμως έχει ερωτηματικά για το πως επηρεάζει τα ένζυμα. Δεν είναι όμως η απάντηση στην πανδημία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline