Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:39:01

«Πάνω από 5.000 κρούσματα τη μέρα αν δεν εμβολιαστούμε» - Στάσιμος ο αριθμός των εμβολιασθέντων

Σήμα κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα για τους πολύ αργούς ρυθμούς εμβολιασμού.

Η πορεία των εμβολιασμών σαφώς και δεν είναι η επιθυμητή, δεδομένου πως όλοι πια έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Την ίδια ώρα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χειμώνα που έχει ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για 2.500 με 3.000 νέα θύματα του κορωνοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σαρηγιάννης: «Πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, σε πρόσφατη τοποθέτησή του ανέφερε πως «όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».

Σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, «αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000».
Σήμα κινδύνου και από Παγώνη
Την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline