Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:25:54

Εμβόλιο Pfizer: Στο 95,6% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι η δοκιμή έδειξε 95,6% αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Δέλτα κυριαρχούσε.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη ότι τα αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου τους κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα.
Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι η δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω, έδειξε 95,6% αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Δέλτα κυριαρχούσε.

Ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι τα εν λόγω «σημαντικά στοιχεία» προστίθενται στο σύνολο των αποδείξεων ότι μια ενισχυτική δόση μπορεί να βοηθήσει «στην προστασία ενός ευρύτερου πληθυσμού ανθρώπων από τον ιό και τις παραλλαγές του».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ότι, μαζί με την ευρεία πρόσβαση στα εμβόλια για όλους παγκοσμίως, οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη στήριξη του περιορισμού της πανδημίας και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Σε μια δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες, που όλοι είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι μισοί από αυτούς επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν μια επιπλέον, ισοδύναμη δόση του σκευάσματος και οι άλλοι μισοί ένα placebo.
Καταγράφηκαν πέντε περιστατικά Covid σε ασθενείς που έλαβαν την ενισχυτική δόση συγκριτικά με 109 κρούσματα ανάμεσα σε εκείνους που τους χορηγήθηκε το placebo. Η μελέτη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Δέλτα κυριαρχούσε, και το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης ήταν περίπου 11 μήνες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 53 έτη, με λίγο παραπάνω από τους μισούς να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 55 ετών. Πάνω από το ένα πέμπτο ήταν πάνω από 65, μια κατηγορία που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή Covid-19. Αναλύσεις από διάφορες υποομάδες, όπως σημείωσαν οι εταιρείες, έδειξαν ότι η σχετική αποτελεσματικότητα ήταν «ίδια» ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας ή άλλων παραγόντων.

Το προφίλ ασφάλειας του σκευάσματος ήταν «γενικώς σταθερό» και στα άλλα στοιχεία που έχουν γίνει διαθέσιμα, πρόσθεσαν οι εταιρείας, τονίζοντας ότι θα κοινοποιήσουν τις πληροφορίες στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο στους εφήβους

Σημειώνεται επιπλέον ότι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη, την μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου Covid σε μια ολόκληρη χώρα και η πρώτη που αφορά την πρόσφατη περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα είναι κυρίαρχη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα λοιμώξεων, όταν η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στο Ισραήλ. Οι ερευνητές συνέκριναν με ισάριθμο αριθμό μη εμβολιασμένων εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90% .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline